«Dada Africa : Μη δυτικές πηγές κι επιρροές» στο Μουσείο Orangerie του Παρισιού

14:09 23/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Μουσείο Orangerie στο Παρίσι, παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο «Dada Africa : Μη δυτικές πηγές και επιρροές» αφιερωμένη στο Ντανταϊσμό (Dada), ένα καλλιτεχνικό κίνημα αισθητικής αναρχίας που πρωτοεμφανίστηκε στη Ζυρίχη κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο Βερολίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Ένα κίνημα συνώνυμο της ελευθερίας, καθώς οι ντανταϊστές απέρριψαν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τα κυρίαρχα ιδανικά

της τέχνης της εποχής. Οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές φόρμες μη-δυτικών πολιτισμών αποτέλεσαν ένα νέο ρεπερτόριο για τους καλλιτέχνες αυτούς από όπου άντλησαν έμπνευση για ποιήματα, κολάζ, γραφιστική και περφόρμανς.

Η έκθεση εστιάζει σε αυτές τις ανταλλαγές, συγκρίνοντας αφρικανικά, αμερικανικά και ασιατικά έργα με αυτά των ντανταϊστών όπως της Hanna Höch, του Jean Arp, της Sophie Taeuber-Arp, του Marcel Janco, του Hugo Ball, του Tristan Tzara , του Raoul Haussmann, του Man Ray και του Picabia, μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το μουσείο διοργανώνει βραδιές με προβολές αρχειακού υλικού από ταινίες χορού καθώς και μουσικά αρχεία με σκοπό να αποκαλύψει την ποικιλομορφία, την εφευρετικότητα και τη ριζοσπαστική φύση των καλλιτεχνών καθώς και τη σπανιότητα των μη-δυτικών έργων.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Rietberg της Ζυρίχης και την Γκαλερί Berlinische στο Βερολίνο, σε συνεργασία με τα Μουσεία Orsay και Orangerie.

Keywords
Τυχαία Θέματα