Bach, Mozart, Satie… Ταξίδι στην Ανατολή στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

11:20 31/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τι συμβαίνει όταν ο Bach, o Mozart, o Satie ή ίσως και o Coltrane… συναντούν τον Πάνο Δημητρακόπουλο, τον Θωμά Κωνσταντίνου, τον Δημήτρη Τσάκα σε μια φανταστική περιήγηση στην Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα; Οι χρονικές στιγμές και οι πολιτισμοί διασταυρώνονται, μαζί και ηχοχρώματα και μουσικές πρακτικές, μουσικό υλικό, μελωδίες, εικόνες, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Οι Μετασχηματισμοί, σε αυτή την

πρώτη συναυλία στις 2 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, προτείνουν τη συνάντηση σημαντικών έργων από το ρεπερτόριο της κλασικής και, γενικότερα, της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής, με ηχοχρώματα της Ανατολής, αλλά και μουσικές πρακτικές της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας και της λεκάνης της Μεσογείου.

Οι καταξιωμένοι δεξιοτέχνες μουσικοί Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι) και Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο) αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Ελληνικού Σχεδίου και την ιδέα να πειραματιστούν.

Μεταμορφώνουν και ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα με γνωστά έργα κλασικής μουσικής, καθώς και παραδοσιακά κομμάτια που χάνονται στα βάθη του χρόνου και φτάνουν μέχρι τις κλασικές συνθέσεις που γράφτηκαν για τις Αυτοκρατορικές Αυλές του 18ου αιώνα. Από τον μυστικισμό της Ανατολής έως τον λυρισμό της Δύσης, η μουσική είναι μία και απηχεί τη λαϊκή ψυχή. Όποτε και για όποιον κι αν γράφτηκε, αγγίζει με τον ίδιο τρόπο τον ανθρώπινο πόνο, τη χαρά, τη νοσταλγία. Το σαξόφωνο συναντά δύο από τα σημαντικότερα μουσικά όργανα της βυζαντινής μουσικής, το κανονάκι και το ούτι –που έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα και αναλογούσαν στο «πιάνο» και την «κιθάρα»– αντιμετωπίζοντας αυτό το παιχνίδι ως δημιουργική πρόκληση.

Δύο κόσμοι που συναντιούνται και ανοίγονται σε μια βιωματική διάδραση. Μέσα από διαφορετικούς μετασχηματισμούς, δημιουργούν ένα νέο σύμπαν και προκαλούν την ακρόαση, τις αισθήσεις και τη σκέψη.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου:

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

Κανονάκι: Πάνος Δημητρακόπουλος

Ούτι: Θωμάς Κωνσταντίνου

Σαξόφωνο: Δημήτρης Τσάκας

Τρεις νέες συναυλίες το 2016-17

2 Νοεμβρίου 2016 | Μικρή σκηνή | 21:00

22 Ιανουαρίου 2017 | Μικρή σκηνή | 21:00

24 Φεβρουαρίου 2017 | Μικρή σκηνή | 21:00

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου

Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί ξεκίνησε ως πείραμα, με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης, δοκιμής και με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούργιο, ενδιαφέρον, δυναμικό, προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη. Το πείραμα και η ιδέα για μετασχηματισμούς συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά φέτος.

Παρουσιάζονται «μετασχηματισμοί» γνωστών έργων της μουσικής δημιουργίας και, παράλληλα, το Ελληνικό Σχέδιο προχωρά δυναμικά με αναθέσεις νέων έργων.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες: Τηλ. 210 900 5 800

2 Νοεμβρίου, 21:00
Μικρή Σκηνή

Ο Δημήτρης Τσάκας

Εισιτήρια

Κανονικό: 12 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 9 €

Ζώνη 7 € (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Keywords
Τυχαία Θέματα