60χρονος Ζακυνθινός στους συλληφθέντες για διακίνηση μεταναστών

12:03 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στοιβαγμένα σε ένα μικρό ταχύπλοο ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου -θαλάσσια περιοχή Μαραθόπολης-(σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και σχετικό δημοσίευμα- με την ίδια πηγή- της εφημερίδας «Ημέρα Ζακύνθου» στις 25-11-2017)-εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν προχθές τα ξημερώματα 41 άτομα στην προσπάθειά τους, από την Τριφυλία να φτάσουν στην Ιταλία. Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο ιστιοφόρο από άγνωστη παραλία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με προορισμό την Ιταλία.

Το σκάφος αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα κάποιος από τους επιβαίνοντες να καλέσει μέσω κινητού τηλεφώνου σε βοήθεια στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

Αν και αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο μόνο για έναν 60χρονο Έλληνα διακινητή από τη Ζάκυνθο, ο οποίος συνελήφθηκε στο Γαλαξίδι και έναντι αρκετών χιλιάδων ευρώ, που έφτανε μέχρι και τις 3.500 ευρώ, θα τους μετέφερε με το μικρό ταχύπλοο σκάφος στην Ιταλία, από την προανάκριση προέκυψε ότι μεταξύ τους βρισκόταν και ένας 19χρονος Πακιστανός ο οποίος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους και εμπλέκεται στη διακίνηση. Παράλληλα ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για έναν 57χρονο Έλληνα από την περιοχή της Τριφυλίας, ο οποίος κρατείται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Οι δύο πρώτοι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα σήμερα το πρωί, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τον 57χρονο αφού πρώτα πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο.

Το χρονικό
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν στη θάλασσα μετά το σήμα SOS που εξέπεμψαν, περίπου 10 μίλα ανοιχτά της θαλάσσια περιοχής του Λαγκουβάρδου, ενώ η πρόσθεσή τους είχε γίνει αντιληπτή από τους άνδρες του λιμενικού, στην ξηρά, στην περιοχή της Μαραθόπολης, πριν ακόμη επιβιβαστούν στο ταχύπλοο που θα τους μετέφερε στην Ιταλία. Μάλιστα το ταχύπλοο ήταν εφοδιασμένο με δύο πλαστικά βαρέλια των 200 λίτρων, το καθένα, τα οποία ήταν γεμάτα με καύσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο σκάφος στο λιμάνι του Μαράθου, ενώ για να μην γίνουν αντιληπτοί, αφού του οδήγησαν με αυτοκίνητο στην περιοχή ανά ομάδες, στη συνέχεια έμεναν ξαπλωμένοι στα βράχια και επιβιβάζονταν ανά δύο άτομα στο μικρό ταχύπλοο σκάφος για να μην γίνουν αντιληπτοί!

Φιλοξενία από το Δήμο
Οι παράτυποι μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν σε αίθουσες του Δήμου Τριφυλίας, στις εργατικές κατοικίες της Κυπαρισσίας, όπου και τους δόθηκε βοήθεια από τον Δήμο, με τροφή, κουβέρτες και στρώματα, ενώ σήμερα το μεσημέρι οι 11 από αυτούς, που έφεραν νομότυπα έγραφα, αφέθηκαν ελεύθεροι, 24 μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, και 4 από αυτούς παραμένουν στα κρατητήρια του Α.Τ. Κυπαρισσίας, μαζί με τον 19χρονο συλληφθέντα.

Συνεχίζεται η έρευνα

Από αυτούς τελικά διαπιστώθηκε ότι μόνο οι 11 έφεραν έγραφα που ήταν σε ισχύ και δικαιολογούσαν τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι. Πέντε ακόμη ήταν ανήλικοι και ακολουθήθηκε η σχετική διαδικασία περί ανηλίκων, 24 ήταν χωρίς άδειες παραμονής και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Αστυνομίας σε Κυπαρισσία και Καλαμάτα, ενώ ο ένας από τους 41 συνελήφθη για παράνομη διακίνηση. Η προανάκριση πάντως από τις λιμενικές αρχές συνεχίζεται για την ανεύρεση και άλλων τυχόν εμπλεκομένων, καθώς οι διωκτικές αρχές φαίνεται ότι είχαν υπό παρακολούθηση εδώ και καιρό το συγκεκριμένο σκάφος.

Να σημειωθεί πως αντάποκριση για το θέμα αυτό, έδωσε σήμερα στην τοπική ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ Ζακύνθου, ο συνάδελφος από την ΕΡΤ Καλαμάτας Ηλίας Μαραβάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Εφημερίδα «Ημέρα Ζακύνθου

φωτό αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα