41ο Διεθνές Συνέδριο Δημοσίων Τηλεοράσεων στη Θεσσαλονίκη

20:03 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τέσσερις ημέρες, 400 και πλέον συμμετέχοντες, περίπου 80 τηλεοπτικά προγράμματα όλων των κατηγοριών από όλες τις ηπείρους, ένα κεντρικό σύνθημα («Storytelling»/αφήγηση) -συνώνυμο του θεσμού την τελευταία τριετία- κι ένα σλόγκαν: «ελάτε και αντιγράψτε ιδέες»… Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την «ταυτότητα» του 41ου Διεθνούς Συνεδρίου Δημοσίων Τηλεοράσεων INPUT, που θα φιλοξενήσει από 8-11 Μαΐου 2017 η Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο,

που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100), το Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στους χώρους του οποίου θα διεξαχθούν και οι εργασίες (σε τρεις αίθουσες, όπου από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ θα πραγματοποιούνται προβολές).

Το INPUT (International Public Television) είναι ένας διεθνής οργανισμός που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των τηλεοπτικών φορέων δημόσιου χαρακτήρα σε όλο τον κόσμο και ειδικά στον αναπτυσσόμενο. Από το 1977 και κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή συνέδρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου, στα οποία προβάλλονται επιλεγμένα προγράμματα που παρήχθησαν για τις δημόσιες τηλεοράσεις. Αυτό θα γίνει και τον φετινό Μάιο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια αυτή σύναξη επαγγελματιών του χώρου.

«Ο λόγος που υπάρχει το INPUT είναι για να διαδώσει την αξία της δημόσιας τηλεόρασης» σημείωσε -μεταξύ άλλων- σε σημερινή συνάντηση με δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ/TV100 Φίλιος Στάγκος και εξήγησε πως «οι συμμετέχοντες έρχονται να δουν καλές πρακτικές συναδέλφων τους από όλο τον κόσμο».

Η επιμόρφωση των στελεχών των δημοσίων τηλεοράσεων, «η προβολή της Θεσσαλονίκης σ’ ένα επιδραστικό κοινό» αλλά και η εκκίνηση ενός γόνιμου διαλόγου για τη δημόσια τηλεόραση είναι -όπως περιέγραψε ο κ. Στάγκος- το τρίπτυχο των στόχων του συνεδρίου, όπου παραγωγοί από κάθε γωνιά του πλανήτη θα μοιραστούν ιδέες, τεχνογνωσία αλλά και την πίστη τους στον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης.

Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία και να ανταλλάξουν απόψεις καθώς, όπως εξήγησε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΕΡΤ Α.Ε. για το INPUT 2017, Θεοφανώ Παπαζήση, μετά τις προβολές θα ακολουθεί 20λεπτη συζήτηση. «Το στοιχείο αυτό διαφοροποιεί τη διοργάνωση από ένα φεστιβάλ. Δεν πας απλώς να χαζέψεις και να φύγεις», επισήμανε.

Στο πλαίσιο του INPUT 2017 θα προβληθούν τηλεοπτικά προγράμματα όλων των κατηγοριών (μεταξύ αυτών τρεις παραγωγές της ΕΡΤ και μία της TV100), θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, ενώ το κόστος συμμετοχής για τους Έλληνες συνέδρους αλλά και τους συναδέλφους τους από τα Βαλκάνια, τον Καύκασο κ.ά. θα είναι μειωμένο (50 ευρώ από 170 που έχει οριστεί για τους υπόλοιπους) ως μια «χειρονομία αλληλεγγύης» στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Στο συνέδριο, το κόστος διοργάνωσης του οποίου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 70.000 ευρώ, θα λάβουν μέρος 50 μέλη της ΕΡΤ και 12 της TV100 αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες, οι οποίοι και μπορούν να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα