215 εξαφανισμένα παιδιά αναζήτησε το Χαμόγελο του Παιδιού το 2016-2017

13:40 25/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή την 25η Μάη-Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά, ο συντονιστής του Χαμόγελου του Παιδιού Θεσσαλίας Γρηγόρης Λιογγαρίδης παρέθεσε σε συνέντευξη τύπου συγκλονιστικά στοιχεία.

Το Χαμόγελο του Παιδιού από τις αρχές του 2016 έως και σήμερα χειρίστηκε 215 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλία δεν καταγράφηκε για το διάστημα αυτό εξαφάνιση.

Από τα 215 παιδιά εντοπίστηκαν τα 177. Οι λόγοι της

εξαφάνισης ποικίλουν: φυγή του παιδιού, αρπαγή από γονέα, απαγωγή.

Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ο φορέας που στην Ελλάδα ενεργοποιεί το Amber Alert Hellas, µε την έγκριση της Ελληνικής Αστυνοµίας.

Διαθέτει, μεταξύ άλλων Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα για τον εντοπισµό παιδιών που έχουν εξαφανιστεί και εξειδικευµένα υλικοτεχνικά µέσα για την αναζήτηση παιδιών (jeeps αναζήτηση παιδιών (jeeps, ATV, µηχανή)

Στοιχεία σοκ για τα εξαφανισμένα προσφυγόπουλα

«Το Χαµόγελο του Παιδιού» κινητοποιείται σε κάθε εξαφάνιση παιδιού πρόσφυγα ή µετανάστη, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες του σε υποστηρικτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ωστόσο, το 2016 από τον συνολικό αριθµό των 170 αιτηµάτων για την υποστήριξη ερευνών για εξαφανισµένα παιδιά, µόνο 33 περιστατικά εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και µεταναστών καταγγέλθηκαν στην Γραµµή 116000. Τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται µε αποτέλεσµα να µην ενεργοποιείται ο µηχανισµός αναζήτησης µέσα από την Ευρωπαϊκή Γραµµή 116000 και τις συναρµόδιες αρχές. Αποτέλεσµα … Τα παιδιά καταλήγουν στα αζήτητα µε τον κίνδυνο να πέσουν θύµατα παράνοµης διακίνησης και εµπορίας.

∆ΙΕΘΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΠΑΙ∆ΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Οι περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών προσφύγων και µεταναστών σηµείωσαν µια αύξηση της τάξεως του 7% το 2016 από 2% το 2015 (MCE) Σύµφωνα µε διάφορες εκθέσεις τα παιδιά πρόσφυγες και µετανάστες εξαφανίζονται από χώρους υποδοχής στην Ευρώπη τις πρώτες 48 ώρες σε ποσοστό 50%. Το 2015 τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά µεταναστών εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη λίγες µόνο ώρες µετά την καταγραφή τους στους χώρους υποδοχής (Europol) 63.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιλαµβάνονται στους αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Περισσότεροι από τους µισούς είναι Αφγανοί ή Σύριοι (European Migration Law) Τα παιδιά γίνονται στόχοι εµπόρων µε αυξανόµενο ρυθµό, ενώ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξαναγκάζονται σε εκµετάλλευση και εγκληµατικές δραστηριότητες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) Μια µεγάλη πλειοψηφία επαγγελµατιών που έρχονται σε επαφή µε ασυνόδευτους ανηλίκους δεν έχει λάβει ποτέ εκπαίδευσης στην πρόληψη ή αντιµετώπιση εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων (Οργανισµός Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της ΕΕ – FRA).

Keywords
Τυχαία Θέματα