1ος Δρόμος Δάφνης

18:04 28/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η «Cycling Hellas» με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο ΠΗΝΕΙΟ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τεμπών, το Δήμο Δελφών, το Δήμο Λαμιέων, συνδιοργανώνουν το Σάββατο 15 Ιουλίου την ποδηλατική εκδήλωση με την επωνυμία «1ος Δρόμος της Δάφνης». Στόχος είναι η ανάπτυξη του αθλητικού, ψυχαγωγικού, πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα μας.

Παράλληλοι στόχοι είναι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και η ανάπτυξη της ποδηλασίας αφενός και αφετέρου η τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που εμπλέκονται

και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Η ποδηλατική εκδήλωση με ποδήλατα δρόμου απευθύνεται στους λάτρεις μεγάλων αποστάσεων και της ιστορίας της χώρας μας, οι οποίοι θα καλύψουν 230χιλιομέτρα. Θα ξεκινήσει από την Κοιλάδα των Τεμπών Λάρισας και θα τερματίσει στο Μαντείο των Δελφών κουβαλώντας ένα μύθο και μια ιστορία.

Η ιστορία:

Σύμφωνα με τον μύθο ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Πηνειού Δάφνη. Την ερωτεύτηκε σφοδρά και άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα με το οποίο στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός μετέφερε δηλ. τις δάφνες στους Δελφούς από την κοιλάδα των Τεμπών. Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.

Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης.

Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης.

Στα ίδια χνάρια του θεού Απόλλωνα θα ξεκινούν οι ποδηλάτες από την πηγή της Δάφνης και όπως τους παλιούς προσκυνητές θα κατευθύνονται προς τους Δελφούς κουβαλώντας δάφνες από την κοιλάδα των Τεμπών που θα τις καταθέτουν στο Μαντείο. Εκεί οι ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της περιοχής, την επόμενη μέρα να ξεναγηθούν στο Μαντείο των Δελφών και αργότερα όλοι μαζί να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή Λαϊκού αγώνα τρεξίματος (ως μικρή αναβίωση των Πύθιων) που θα συνδιοργανωθεί σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας! Οι νικητές του αγώνα θα στεφανωθούν με τις δάφνες που έχουν μεταφέρει οι ποδηλάτες!

Η εταιρεία Cyclinghellas έχει αναλάβει το συντονισμό της διοργάνωσης , www.cyclinghellas.gr. Στο site θα βρίσκετε συνεχής ανακοινώσεις και λεπτομέρειες για επιμέρους θέματα της διοργάνωσης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για απορίες- διευκρινήσιες:

*Σχετικά με τη διοργάνωση παρακαλώ επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 2410 552815, 6944255177 , 6944226876. Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Τσεσμετζίδου Δαλαβίκα Δέσποινα, Δαλαβίκας Κώστας, e-mail: [email protected] , FB:

*Σχετικά με τη διαμονή επικοινωνήστε με το τηλέφωνο: 6936810308, Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίζα Τσότσα, e-mail: [email protected]

*Σχετικά με τη μεταφορά με λεωφορείο από και προς Αθήνα και προς Θεσσαλία επικοινωνήστε με το τηλέφωνο: 6983512545. Υπεύθυνος επικοινωνίας: Παναγιώτης Μπούρικας, e-mail: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα