Υπουργός του Ερντογάν: Δικαίωμά μας να κάνουμε Τζαμί την Αγιά Σοφιά

16:47 27/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι άνθρωποί του κάνουν ό,τι μπορούν για να διαγράψουν την Κεμαλική εποχή και να επανασυνδεθούν με την Οθωμανική περίοδο. Από το ξεδόντιασμα του κράτους (ένοπλες δυνάμεις, διπλωματικό σώμα, πανεπιστήμια) έως τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και την Αγιά Σοφιά, την οποία ο Μουσταφά Κεμάλ είχε μετατρέψει σε Μουσείο το 1934.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις συνεργατών του Τούρκου προέδρου για το ενδεχόμενο να ξαναγίνει Τζαμί η Αγιά Σοφιά. Τελευταίο δείγμα η αναφορά

του υπουργού Πολιτισμού Νουμάν Κουρτουλμούς, που είναι από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του Ερντογάν.

«Δεν είναι στην άμεση ατζέντα, αλλά το να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή, είναι δικαίωμα κατάκτησης του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος τη μετέτρεψε σε τόπο λατρείας», είπε, αναφερόμενος στην απόφαση του Σουλτάνου που άλωσε την Κωνσταντινούπολη το 1453.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά και ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης που είναι σε εξέλιξη για ένα μνημείο που όπως είπε «είναι από τα σημαντικά μνημεία της τουρκικής ιστορίας, ένα αριστούργημα ενός μεγάλου πολιτισμού που περιέχει πολύ αξιόλογα μνημεία και από την βυζαντινή περίοδο, αλλά και από την Οθωμανική περίοδο».

Τα έργα που αφορούν παρεμβάσεις στο μαρμάρινο δάπεδο και στο βόρειο εσωτερικό μέρος του μνημείου αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα