«Βεντέτα» Παναγούλη -Τόσκα στη Βουλή: Ούτε νερουλάς στο Κομπότι θα γινόσουν επί Χούντας

14:47 21/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Συνεχίστηκε επί Βουλής η κόντρα του υπουργού Προστασίας του Πολίτης Νίκου Τόσκα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη, που επί μήνες κατηγορεί τον υπουργό για «φιλοχουντική κάλυψη» επειδή δεν έρχεται στη Βουλή να του απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του.

Ο κ. Παναγούλης ζητεί τους φακέλους της Χούντας για την οικογένεια του και πρόσβαση στο σύνολό τους. Μάλιστα, πιστεύει ότι του αποκρύπτονται σημαντικά στοιχεία

των φακέλων και κατηγορεί προσωπικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον οποίο και κατηγορεί ότι εισήχθη το 1971 στην Σχολή Ευελπίδων ενώ αμφισβητεί την αντιστασιακή δράση που παρουσιάζει ότι είχε.

Σήμερα, ο κ. Τόσκας εμφανίστηκε στη Βουλή και απάντησε σ αυτές τις κατηγορίες λέγοντας: «Ο Μανώλης Γλέζος, ο γνωστός αγωνιστής, μου ζήτησε αυτοκλήτως να σας μεταφέρω ότι όποιος θέλει συστάσεις για το αντιστασιακό παρελθόν μου ή για το όποιο παρελθόν μου, να απευθυνθεί σε αυτόν. Και θα μπορούσαν και άλλοι άνθρωποι μέσα και όχι από την κυβερνητική παράταξη σ’ αυτό το Κοινοβούλιο, που δεν είναι παρόντες αυτήν τη στιγμή, να μιλήσουν».

Και συμπλήρωσε: «Είναι απαράδεκτο και αναληθές να λέει κανείς ότι όσοι υπηρέτησαν στον στρατό την περίοδο της Χούντας ή όσοι μπήκαν στις στρατιωτικές σχολές και αποφοίτησαν τα επόμενα χρόνια, δηλαδή οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν χουντικοί. Η προσωπική μου τιμή δεν κινδυνεύει από τέτοιου είδους ψευτοεπιθέσεις και ψευτοπαλληκαρισμούς».

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Παναγούλης είπε: «Εγώ δεν κατηγόρησα κανέναν που την περίοδο εκείνη τη θλιβερή, την επτάχρονη, έγινε αξιωματικός, αστυνομικός, δικαστής ή οτιδήποτε άλλο. Έχω κατηγορήσει αυτούς, που έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο και ο κύριος Υπουργός – και θα σας το αποδείξω – έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο.

Εκείνη την εποχή για να μπεις στη Σχολή Ευελπίδων έπρεπε να έχεις μέσο. Πώς μπήκατε, κύριε Υπουργέ, στην Σχολή Ευελπίδων; Ούτε νερουλάς στο Κομπότι δεν θα μπορούσατε να γίνετε εκείνη την εποχή, αν δεν είχατε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ξέρετε που είναι το Κομπότι; Ο κύριος υπουργός το μόνο που δεν μας έχει πει μέχρι τώρα είναι ότι ήταν τροτσκιστής και έκανε εισοδισμό και αντίσταση μέσα από τις τάξεις της χούντας. Θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο γιατί όλα αυτά τα χρόνια άφησα κάποιους γυμνοσάλιαγκες να καπηλευτούν την αντίσταση.

Εγώ κ. Υπουργέ, δεν σας συνάντησα σε δώδεκα φυλακές και κρατητήρια που έκανα, από το 1967 μέχρι το 1974. Μπορείτε να μου πείτε κάτι, επειδή λέτε ότι είστε αντιστασιακός; Το βράδυ που έκανε ο Ιωαννίδης το πραξικόπημα, πού πήγατε; Πήγατε στο Λυκαβηττό για να φυλάξετε τις τηλεπικοινωνίες. Είναι αλήθεια ή όχι;»

Οργισμένος ο υπουργός τον κατηγόρησε: «Είστε ψεύτης. Είστε αισχρός ψεύτης!» και ο κ. Παναγούλης αντέτεινε: «Είμαι ψεύτης; Δεκάδες συνάδελφοί σας μου το έχουν επιβεβαιώσει. Είστε πλαστογράφος της ιστορίας και της αντίστασης. Καπηλεύεστε την αντίσταση, καπηλεύεστε αγώνες ηρωικών αξιωματικών, του Σπύρου Μουστακλή, του Αναστασίου Μήνη, του Αντώνη Κακαρά, του Στρατηγού Οπρόπουλου και του Νίκου Παπά, που φυλακίστηκαν.Και έρχεται τώρα να μας πει ότι έχει μία μαρτυρία ότι ήταν αντιστασιακός«.

Ωστόσο, όταν κατέθεσε στα πρακτικά την επίμαχη φωτογραφία, ο κ. Παναγούλης ανασκεύασε λέγοντας ότι σε αυτήν απεικονιζόταν ο πατέρας του υπουργού σε γιορτές της Χούντας. «Έχω κι άλλες φωτογραφίες, αυτήν έχω πρόχειρη τώρα- κάτω από το πουλί της Χούντας«.

Ο υπουργός εξοργίστηκε: «Δεν έχω ξανακούσει τέτοιο ντελίριο συκοφαντίας και ασύστατων κατηγοριών. Στην φωτογραφία εικονίζονται κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων είναι –από ό,τι βλέπω- και ο πατέρας μου, εργαζόμενος στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, σε κάποια τελετή. Ο πατέρας μου –υπ’ όψιν- ήταν απότακτος του Βενιζελικού Κινήματος του 1936, μόνιμος υπαξιωματικός της Αεροπορίας, τραυματίας του αλβανικού μετώπου, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και εκ των σαμποτέρ της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ήταν υπάλληλος του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών σε μια τελετή. Αν σημαίνει κάτι αυτό, αν είναι κατηγορία, δεν το καταλαβαίνω. Και δεν καταλαβαίνω».

Keywords
Τυχαία Θέματα