Βαρουφάκης κατά Ντράγκι: Γιατί η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες τον Ιούνιο του 2015

19:51 8/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Το αίτημά τους για δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης στην οποία βασίστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «κλείσει» τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι.

«Παρ’

όλο που στο καταστατικό της η ΕΚΤ έχει πλήρη ανεξαρτησία από την πολιτική διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα στον κόσμο που έχει λιγότερη ανεξαρτησία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι, όπως φάνηκε από την περίπτωση του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ και ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι είναι «πλήρως εξαρτημένοι» από τις αποφάσεις του Eurogroup, «μιας άτυπης ομάδας υπουργών οικονομικών», που δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης όταν λήφθηκε η εν λόγω απόφαση από την ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για το κατά πόσο είχε τη δυνατότητα, από νομικής απόψεως, να το κάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Γι’ αυτό και ζήτησε από μια ιδιωτική νομική εταιρία να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.

«Δεν επιχειρήσαμε μια αντιπαράθεση με την ΕΚΤ. Αρχικά την προσεγγίσαμε με διάθεση συναινετική προκειμένου να ζητήσουμε τη δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης. Η απάντηση ήταν αρνητική για λόγους εμπιστευτικότητας» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα