Βαρουφάκης: Αριστερά ξύπνα, και στην Ιταλία είναι εφικτό

14:04 17/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Με συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό πολιτικής επικαιρότητας «L’ Espresso» υπό τον τίτλο «Αριστερά ξύπνα, και στην Ιταλία είναι εφικτό», ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την οικονομική κρίση που διέρχεται η Γηραιά Ήπειρος αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κίνημά του DiΕΜ (Democracy In Europe Movement).

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, «το

DiΕΜ είναι η καλύτερη λύση για μπορέσει να να σωθεί η Ευρώπη, με τον εξευρωπαϊσμό τεράστιων προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο εθνικών κρατών. Από την αυξανόμενη φτώχεια μέχρι το χρέος, από τις επενδύσεις που βρίσκονται σε κρίση μέχρι τις τράπεζες και τις μεταναστεύσεις» και επισημαίνει πως «στόχος του DiΕΜ είναι να δημιουργήσει μία συμμαχία ανάμεσα σε προοδευτικούς, οι οποίοι κατανοούν ότι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην κρίση της Ευρώπης (και κάθε χώρας) είναι να αλλάξουν οι πολιτικές της καθεστηκυίας τάξης». Για την επίτευξη αυτού του στόχου απευθύνει έκκληση σε μαρξιστές, σοσιαλιστές, προοδευτικούς, φιλελεύθερους «ακόμη και σε πεφωτισμένους συντηρητικούς».

«Σήμερα, για να είμαστε πραγματικά ευρωπαϊστές, πρέπει να αντιταχθούμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος επεσήμανε ότι «ακριβώς επειδή είναι ευρωπαϊστής έχει την υποχρέωση να αντιταχθεί στο Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα, και να προτείνει διαφορετικές λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δομική κρίση στην οποία έχουμε μπει».

«Το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του, να διορθώσουμε ριζικά το ευρώ. Παράλληλα, πρέπει να διαθέτουμε, όμως, ένα κατάλληλο σχέδιο για να χειριστούμε μία ενδεχόμενη αποσύνθεσή του, αν δεν καταφέρουμε να το αλλάξουμε εγκαίρως», συμπλήρωσε μιλώντας στο L’ Espresso.

Το DiEM ετοιμάζει νέα πρωτοβουλία στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου, οπότε θα διοργανωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των πρώτων ευρωπαϊκών συνθηκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα