Τζανακόπουλος: Δεν είναι όλα τα μνημόνια ίδια

11:47 11/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα τόνισε μιλώντας στον Kontra Channel ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, οποίος επεσήμανε πως «δεν είναι ίδια τα μνημόνια 1 και 2 που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ και έκρηξη της ανεργίας με τον πολιτικό συμβιβασμό που έγινε τον Ιούλιο του 2015» ενώ τόνισε

πως συγκρίνοντας τα πρώτα δύο ελληνικά προγράμματα με το τρίτο, πρόκειται «για τη μέρα με τη νύχτα».

Επιπλέον σημείωσε πως «παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, με μέτρα που δεν θα επιλέγαμε αν δεν βρισκόμασταν σε καθεστώς επιτροπείας» και επανέλαβε ότι αν αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το πρόγραμμα, τα μέτρα που ζητεί δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ταμείο επιθυμεί ρύθμιση του χρέους, αλλά η Γερμανία εκτιμά ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του, η συμφωνία για ρύθμιση του χρέους είναι «μονόδρομος», υπογράμμισε. «Έχουμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, η Γερμανία και το ΔΝΤ ήδη από τα τέλη Φλεβάρη έχουν βρει ένα modus vivendi και εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι στο Eurogroup της 22άς Μαΐου θα τεθούν επί τάπητος τόσο η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις όσο και το ζήτημα του χρέους.

Σημείωσε ότι το 2017 δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές, είπε όμως για το 2018 ότι «μπορεί η αλλαγή στον υπολογισμό να αυξήσει για λίγο τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο η οριζόντια έκπτωση 15%, θα οδηγήσει -για την πλειονότητα των ασφαλισμένων- σε ίδιες ή σε κάποιες περιπτώσεις και μειωμένες εισφορές».

Ερωτηθείς για τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι είναι παράνομες οι περικοπές των συντάξεων, τόνισε ότι «θα ληφθεί υπόψη η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση πως θα δημιουργηθεί περαιτέρω ζήτημα.

Στο ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, απάντησε χιουμοριστικά: «Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού, ο ένας είναι ΠΑΟΚ, ο άλλος Παναθηναϊκός». Δεν υπάρχει «καμία άλλη σκιά»», πρόσθεσε.

Σχετικά με παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι αν έπεφτε το αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ θα παραιτείτο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο κ. Τσακαλώτος κάνει καλό και στην κυβέρνηση στη χώρα με το γεγονός ότι δεν παραιτείται».

Keywords
Τυχαία Θέματα