Τζανακόπουλος: H τεχνική συμφωνία θα περιλαμβάνει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις

23:27 20/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα υπήρξε κατ αρχήν συμφωνία και ο μόνος που το αμφισβητεί, είναι η Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με βάση τις δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη του Eurogroup, «είναι προφανές ότι έχει επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία, έχουμε ένα πρώτο περίγραμμα των βασικών

αρχών που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν νομίζω ότι αυτό αμφισβητείται από κανέναν άλλον εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η οποία μάλλον έγραψε την ανακοίνωσή της ήδη από χθες», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Εξηγώντας στη συνέχεια την ουσία των σημερινών αποφάσεων, ανέφερε ότι αυτό το οποίο συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, ήταν το βασικό περίγραμμα πάνω στο οποίο θα κλείσει η τεχνική συμφωνία. Δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, έθετε θέμα δημοσιονομικού κενού για μετά τη λήξη του προγράμματος, ύψους 2% του ΑΕΠ.

«Αυτό το δημοσιονομικό κενό, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον. Αντιθέτως, αυτό το οποίο συμφωνήθηκε, είναι ότι η τεχνική συμφωνία θα περιλαμβάνει προφανώς κάποιες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», διευκρίνισε.

Και ειδικότερα: «Για οποιοδήποτε μέτρο που αυξάνει τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου και άρα επιβαρύνει τους φορολογουμένους, θα υπάρχει ένα αντίστοιχο μέτρο το οποίο θα μειώνει τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου και άρα θα ελαφρύνει τους φορολογούμενους.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη και στην πραγματικότητα δικαιώνει την πολιτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, που έλεγε από την αρχή ότι επιδιώκει μια συμφωνία χωρίς επιπλέον λιτότητα. Ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα. Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης. Άρα το ισοζύγιο θα είναι μηδέν«, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ.

Επανερχόμενος όμως στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, «το πιο προβληματικό είναι ότι η ΝΔ δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να πει για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και αυτό αποδεικνύει και το στρατηγικό της αδιέξοδο και την πολιτική της αμηχανία, καθώς είχε ποντάρει μετά την πρώτη αξιολόγηση και κατά τη διάρκεια της δεύτερης, στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και τελικά, στην αποτυχία της ελληνικής οικονομίας», ήταν το «κατηγορώ» που της απηύθυνε.

Keywords
Τυχαία Θέματα