Τσίπρας από Βρυξέλλες: Δεν μπορεί να υπάρχει ΕΕ αλά καρτ

17:02 15/12/2017 - Πηγή: Aixmi

«Σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μια Ευρώπη φρούριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Άσκησε δε κριτική στην πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό λέγοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού υπογράμμισα

ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος Τούσκ έθεσε το θέμα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για αντίθεση που θα «ταλαιπωρήσει».

Σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού υπογράμμισα ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος Τούσκ έθεσε το θέμα. Για την Ελλάδα το σημαντικό είναι η επιμονή στην υπονόμευση σε μια καταστατική αρχή της ΕΕ βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας – την αλληλεγγύη.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 15, 2017

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτό που μας δίχασε δεν ήταν η επανεγκατάσταση αλλά η άρνηση χωρών να δεχθούν πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τη λογική του στρουθοκαμήλου» και πρόσθεσε: Τόνισα ότι ο απαραίτητος διάλογος για την αναθεώρηση του «Δουβλίνου» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις απαράδεκτες βάσεις. Πρέπει να βασιστεί σε μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης της φιλοξενίας.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει επαρκώς».

Η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει. Ούτε στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, πριν από ένα μήνα, ούτε και με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 15, 2017

Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 15, 2017

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης» και πρόσθεσε: «η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει. Ούτε στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, πριν από ένα μήνα, ούτε και με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη, για ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με συγκεκριμένους δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους. Στην Ευρωζώνη, ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας. Γιατί καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της.

Για την Ελλάδα το σημαντικό είναι η επιμονή στην υπονόμευση σε μια καταστατική αρχή της ΕΕ βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας – την αλληλεγγύη. Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας στην πολιτική της λιτότητας. Όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

The post Τσίπρας από Βρυξέλλες: Δεν μπορεί να υπάρχει ΕΕ αλά καρτ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα