Τσίπρας -Τσακαλώτος: Ολέθρια σχέση;

17:56 2/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης, είχε φοβερίσει πως θα παραιτηθεί αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποδεχόταν μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9,100 ευρώ, όπου το είχαν αφήσει οι τρισκατάρατοι Σαμαροβενιζέλοι. Τελικά, όχι μόνο είπε «ναι», αλλά εισηγήθηκε ο ίδιος στη Βουλή αφορολόγητο 8,600 ευρώ.

Τώρα, το ΔΝΤ απαιτεί νομοθέτηση για νέα

μείωση στα 7,000 ή και στα 6,000 ευρώ, με το επιχείρημα ότι έτσι θα συγκεντρώνονται στον «κουμπαρά» 2,5 δισ ευρώ ετησίως, μετά το 2018. Επίσης, απαιτεί απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και δέσμευση ότι από το 2018 θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Τι θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Θα συμφωνήσει ή θα κάνει ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να συμβιβαστεί με τους δανειστές;

Το ερώτημα κάθε άλλο παρά ρητορικό είναι, διότι ο Τσακαλώτος είναι ο μόνος παγκοσμίως που διατηρεί και τη θέση του υπουργού Οικονομικού και εκείνη του αρχηγού της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, της οποίας είναι υπουργός. Θα επικρατήσει το αριστερό κοστούμι, που φορά τις μονές μέρες του μήνα, ή το δεξιό που προτιμά τις ζυγές;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού. «Οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές», τόνισε. Και αν δεν ήταν έτσι, μήπως θα μας το έλεγε; Προφανώς όχι.

Όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν κινηθεί στη λογική του επώδυνου συμβιβασμού, θα παραμείνει στην εξουσία, χάνοντας ίσως τον Τσακαλώτο, που μάλλον ετοιμάζεται να διεκδικήσει την ηγεσία του Σύριζα μετά τις εκλογές -οπότε και αναμένει στραπάτσο για το κόμμα.

Αν αποφασίσει να πάει σε ρήξη με τους δανειστές και εκλογές, τότε θα μείνει με τον Τσακαλώτο αλλά θα χάσει την εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα