Τούρκος δημοσιογράφος: Έχω μετανιώσει που κατέβασα την ελληνική σημαία στα Ίμια

13:02 20/2/2017 - Πηγή: Aixmi

O Τούρκος δημοσιογράφος Τζεσούρ Σερτ, πρώην συνεργάτης της «Hurriyet», ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πριν από 21 χρόνια κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική στα Ιμια, οδηγώντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου.

Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Θέμα» δηλώνει μετανιωμένος χαρακτηρίζοντας «αστεία» την ενέργειά του και ζητώντας παράλληλα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

να παρέμβει ώστε να αφαιρεθεί το όνομά του από τη λίστα των ανεπιθύμητων στη χώρα μας.

Κρατώντας μια μεγάλη τουρκική σημαία στα χέρια που του την έδωσαν από τα γραφεία της «Hurriyet» στη Σμύρνη, επιβιβάστηκε με έναν δημοσιογράφο και έναν εικονολήπτη του Canal D στο ελικόπτερο και πέταξαν για τα Ίμια υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπου και κατάφεραν να προσγειωθούν μετά τις επίμονες προσπάθειες του πιλότου. «Καταδρομικά» -χωρίς να σβήσει η μηχανή του ελικοπτέρου και με τον έλικα να γυρίζει- δημοσιογράφοι και εικονολήπτης πήδηξαν στο έδαφος και κινήθηκαν αστραπιαία προς τον ιστό, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία και ανεβάζοντας στη συνέχεια την τουρκική, πυροδοτώντας την κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Την επόμενη μέρα η «Hurriyet» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πόλεμος σημαιών».

Όπως λέει ο Σερτ, δεν πίστευε πως η προκλητική του ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αποφεύχθηκε στο πάρα πέντε, αλλά με τρεις Έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού νεκρούς και «γκριζάρισμα» των βραχονησίδων. «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της «Hurriyet»… Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει», λέει χαρακτηρίζοντας «αστείο» το γεγονός, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Όσο για την ελληνική σημαία που κατέβασε από τον ιστό και πήρε μαζί του επιστρέφοντας με το ελικόπτερο στη Σμύρνη ο Σερτ λέει πως η σημαία παραδόθηκε από τον ίδιο στον διευθυντή της «Hurriyet» Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος επιχείρησε να την παραδώσει στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, αλλά εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να την παραλάβουν για ευνόητους λόγους.

«Αν οι ελληνικές προξενικές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ίμια. Έτσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της “Hurriyet”», θυμάται ο Σερτ. «Πιστεύω πως ο Ερτουγρούλ Οζκόκ έχει στο συρτάρι του τη σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να μου την παραδώσει» λέει, χωρίς να αποκαλύπτει τι προτίθεται να κάνει αν η ελληνική σημαία που κάποτε υψώθηκε στα Ίμια έρθει στην κατοχή του.

Όσο για τον χαρακτηρισμό του persona non grata για την Ελλάδα τονίζει: «Πιστεύω πως είναι ανούσιο. Ειλικρινά ελπίζω να λυθεί το θέμα. Εχουν περάσει 21 χρόνια και πρέπει να μου το έχουν συγχωρήσει. Φανταστείτε πως οι άνθρωποι που μου ζήτησαν να το κάνω είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αλλά εγώ δεν μπορώ», λέει, ενώ ταυτόχρονα ζητεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δει με ενδιαφέρον το θέμα του. «Δεν είμαι τρομοκράτης ή κατάσκοπος. Η οικογένειά μου κι εγώ μένουμε στο Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο και το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πάμε στο νησί γιατί φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί. Σκοπεύω να γράψω ένα γράμμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να με βοηθήσει να λύσω το πρόβλημα… Μου λείπουν πολύ ο ελληνικός λαός, η κουλτούρα, το φαγητό και η μουσική».

Μάλιστα ο Σερτ δηλώνει και θαυμαστής του κ. Τσίπρα. Πιστεύει πως θα βρει τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας: «Πιστεύω πως ο κ. Τσίπρας ακολουθεί σωστή πολιτική και είναι καλός σ’ αυτό που κάνει. Πραγματικά τον παρακολουθώ με ενδιαφέρον και τον θαυμάζω».

Σχολιάζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στα Ιμια και το Αιγαίο γενικότερα, ο Σερτ τις αποδίδει σε μια προσπάθεια «επίδειξης ισχύος για εσωτερική κατανάλωση», αφήνοντας εμμέσως μομφές κατά της σημερινής πολιτικής κατάστασης στη χώρα, εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, το οποίο πιθανόν να δώσει στον Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν προνόμια σουλτάνου… «Θα μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε ως επίδειξη ισχύος, ή μια προσπάθεια προβολής της δύναμής μας για εσωτερική κατανάλωση, ή ίσως για τη διαμόρφωση της εσωτερικής ατζέντας με σκοπό την αντιστροφή των αρνητικών δεδομένων τη συγκεκριμένη στιγμή. Τελικά πιστεύω πως είναι ανούσιο, αφού σύντομα θα εκτοπιστεί από την ατζέντα».

Σχολιάζοντας τις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δηλώνει αισιόδοξος πως θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική. «Υπήρξαν προβλήματα και θα υπάρξουν στο μέλλον. Ωστόσο είμαστε γείτονες και πρέπει να ζήσουμε δίπλα-δίπλα χωρίς εντάσεις και πολεμικές κραυγές. Οι επαφές, ο πολιτισμός, το εμπόριο, ο τουρισμός πρέπει να αυξηθούν. Δεν υπάρχει λόγος για φθηνή πολιτική. Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις» δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα