Τήρηση συμφωνιών ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας

16:10 21/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Υποστηρικτική προς τις ελληνικές θέσεις εμφανίζεται η γαλλική πλευρά όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Με αυτόν τον τρόπο η γαλλική κυβέρνηση εκφράζει τη βούλησή της να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζει την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας. Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος

είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Αυτή τη θέση έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.

Το προσφυγικό ήταν θέμα συζήτησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα