Θα χυθεί «αίμα» υπουργών -Τι θα γίνει με Σκουρλέτη, Φίλη, Δρίτσα

23:36 26/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Από το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε επιστρέφει από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τον Αϊ Στράτη ο πρωθυπουργός, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολλά στην κίνησή του, ελπίζοντας πρώτον ότι θα καταφέρει να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και δεύτερον ότι θα κάνει αποτελεσματικότερη τη

διακυβέρνηση απαλασσόμενος από υπουργούς, τους οποίους θεωρεί βαρίδια.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι», καθώς έχει τραβήξει «κόκκινη γραμμή» στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ και έχει φροντίσει να διαμηνύσει δημοσίως ότι δε δέχεται να του αφαιρεθεί η αρμοδιότητα της Ενέργειας από το χαρτοφυλάκιό του, ούτε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Ο Αλέξης Τσίπρας χολώθηκε μαζί του και τον έκοψε από το νέο πολιτικό συμβούλιο του Σύριζα. Στη συνέχεια, ωστόσο, αντελήφθη ότι δεν έχει τούτη την ώρα την πολυτέλεια να συγκρουστεί με ένα στέλεχος τόσο υψηλής κομματικής δημοφιλίας, το οποίο άλλωστε θα χρειαστεί στις πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος.

Ας μην εκπλαγούμε, λοιπόν, αν δούμε να του αναθέτει το «βαρύ» υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο θα φύγει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ίσως για να αναλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης (ο Γιάννης Μουζάλας πρέπει να θεωρείται ήδη παρελθόν).

Το δεύτερο «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό ακούει στο όνομα Θόδωρος Δρίτσας. Με καθημερινή ρητορική εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων στέκεται απέναντι στις δεσμεύσεις του μνημονίου -άρα η πιθανότητα να πάει σπίτι του πρέπει να θεωρείται αυξημένη.

Στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα αναμένεται να επιστρέψει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που κατά γενική ομολογία τα έχει κάνει ρόιδο. Το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει ενδέχεται να αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Κάποιοι ήδη μιλούν για την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δεν θα παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος.
Θα τη διαδεχθεί ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος στο υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταλάσσει ούτε κουβέντα με τον Νίκο Κοτζιά;

Σπίτι του είναι πολύ πιθανό να πάει ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, του οποίου την αρμοδιότητα των επενδύσεων θα πάρει ο υπερυπουργός Νίκος Παππάς.

Υπό απομάκρυνση φέρεται και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας και για τη θέση του συζητείται ο έως σήμερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Το ερώτημα που αφορούσε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη φαίνεται πως απαντήθηκε από τον ίδιο τον Σύριζα: οι σύνεδροι τον εξέλεξαν σε κορυφαία θέση, το ίδιο και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής. Επικρότησαν, έτσι, τους χειρισμούς του -ιδίως στη σύγρουση με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά.

Προς «αποκεφαλισμό» οδεύουν, ακόμη, ο υπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αποστόλου και οι αναπληρωτές υπουργοί Θεανώ Φωτίου και Δημήτρης Μάρδας.

Αμετακίνητοι είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο νέο σχήμα αναμένεται να ενταχθούν ή να αναβαθμιστούν 35άρηδες με απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα