Συναγερμός στην Ευρώπη για τα μολυσμένα αυγά

13:31 11/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης των μολυσμένων με το εντομοκτόνο fipronil αυγών, η οποία έχει πλέον επεκταθεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διαθεσή μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.

Στο κέντρο του σκανδάλου βρίσκεται

το fipronil – ένα παρασιτοκτόνο η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.

Το διατροφικό σκάνδαλο που έχει οδηγήσει σε απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, πέρασε και στη Δανία.

Η αρχή τροφίμων της χώρας, επιβεβαίωσε ότι 40 αυγά που έχουν μολυνθεί με το δηλητηριώδες εντομοκτόνο Fipronil, έχουν βρεθεί σε αρτοποιείο στη Γιουτλάνδη.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 200.000 μολυσμένα αυγά που εισήχθησαν από το Βέλγιο και την Ολλανδία κυκλοφόρησαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο.

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας για τη παράνομη χρήση του εντομοκτόνου σε ορνιθοτροφεία ανακοίνωσαν οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές. Έρευνες για το σκάνδαλο έγιναν και στο Βέλγιο.

«Πραγματοποιήθηκαν έρευνες σπιτιών σε οκτώ περιοχές της Ολλανδίας, όπου κατασχέθηκαν αυτοκίνητα, ακίνητα, καθώς και ένας τραπεζικός λογαριασμός» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας Φρανς ντε Νιρ.

«Κάναμε έντεκα έρευνες σε όλη τη χώρα. Σε αυτές βρέθηκαν ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία», είπε η εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας, Συλβί βαν Μπάτεν.

Οι συλληφθέντες είναι στελέχη της ολλανδικής εταιρείας, που φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα