Στουρνάρας: Αβεβαιότητα αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία

13:23 24/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδας, ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε την αναγκαιότητας της συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.

Όπως τόνισε ενδεικτικά ο κεντρικός τραπεζίτης «η ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει

σύντομα συμφωνία, θα αντιμετωπίσει πλήθος αβεβαιοτήτων» ενώ εκτίμησε πως «μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν ευελιξία».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά όρο επιβίωσης» επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα βοήθειας θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Οι επιδόσεις του 2016 αποκαλύπτουν τις προοπτικές της οικονομίας» είπε και εκτίμησε ότι το 2017, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα αγγίξει το 2,5%, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη προϋποθέτει και συνδέεται με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης, κάνοντας ειδική μνεία στο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, αξίωσε τη σταδιακή άρση της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το πλεόνασμα του 2016 προσδιορίστηκε από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και πολύ λιγότερο από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών.

«Το ακολουθούμενο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα