Στο σφυρί αδημοσίευτο προσχέδιο έργου του Μπετόβεν

15:02 16/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Στις 20 Οκτωβρίου ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s βγάζει στο σφυρί ένα άγνωστο και αδημοσίευτο προσχέδιο για το πιο διάσημο έργο του Μπετόβεν, το Κοντσέρτο «Emperor». Το έργο αυτό έχει αρχική εκτίμηση 150.000 – 200.000 στερλίνες και πρόκειται για ένα από τα πλέον πρώιμα προσχέδια ενώ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη «Βιβλιοθήκη ενός Άγγλου Βιβλιόφιλου, Μέρος VI» («The Library of an English Bibliophile, Part VI»).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών σ’ αυτό το προσχέδιο «αποτυπώνεται όλη η διεργασία

του Μπετόβεν, με το κοντσέρτο να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Το χειρόγραφο αυτό δίνει μια αίσθηση της πειραματικής προσέγγισης του μουσουργού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τελικά δεν ενσωματώθηκε στην τελική εκδοχή του έργου».

Το Πέμπτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Μπετόβεν σε Μι Ύφεση Μείζονα, έργο 73, γνωστό ως «Αυτοκρατορικό» (Emperor), είναι αφιερωμένο στον Αρχιδούκα Ροδόλφο της Αυστρίας (1788 -1831), αδελφό του Φραγκίσκου Β, Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και σπουδαίου φίλου, προστάτη και μαθητή του Μπετόβεν. Ο Λούντβιχ φαν Μπετόβεν αφιέρωσε συνολικά δεκατέσσερα έργα του στον Αρχιδούκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα