Σπίρτζης: Ο ΟΑΣΑ έχανε χρήματα από κυκλώματα – Εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα

11:21 16/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Στην έκδοση καρτών ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά και στα κυκλώματα που λυμαίνονταν τα χρήματα του ΟΑΣΑ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής εκδόθηκαν 32.000 προσωποποιημένες κάρτες ηλεκτρονικού εισιτηρίου και απομένουν ακόμη δύο εβδομάδες για την έκδοση των υπολοίπων, επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «με τα μέτρα που λαμβάνονται ομαλοποιείται η κατάσταση και

μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών». Προανήγγειλε δε, ότι «θα ενισχυθεί η όλη διαδικασία με πρόσθετο προσωπικό προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι πολίτες».

Πρόσθεσε δε ότι «με τη διαδικασία της συλλογής και κατάθεσης του φακέλου με τα στοιχεία, που ξεκίνησε από σήμερα σε όλους τους σταθμούς του δικτύου του Μετρό και του Ηλεκτρικού, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία καθώς στην συνέχεια οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες θα τους αποστέλλονται με το ταχυδρομείο σε εύλογο χρόνο στη διεύθυνση που θα δηλώσουν είτε της οικίας τους, είτε της εργασίας τους». Στο σημείο αυτό έκανε ειδική μνεία και στην έρευνα των εισαγγελικών Αρχών για τα πλαστά εισιτήρια στη ΣΤΑΣΥ, ενώ αναφέρθηκε και στην εξάρθρωση κυκλώματος και στον εντοπισμό εργοστασίου που τύπωνε πλαστά εισιτήρια.

Όπως τόνισε, ετέθη το όριο για την εφαρμογή του νέου συστήματος, στο τέλος Οκτωβρίου, γιατί κάθε μήνα ο ΟΑΣΑ έχανε χρήματα από τα κυκλώματα. Υπήρχαν δύο κυκλώματα που λειτουργούσαν και έχουν έρθει στην επιφάνεια: Το ένα ήταν μέσα στις αστικές συγκοινωνίες και αφορούσε στη διακίνηση των εισιτηρίων και το δεύτερο είχε να κάνει με το εργοστάσιο που εντοπίστηκε να τυπώνει εισιτήρια.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «τα στοιχεία των πολιτών στο ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ασφαλή και δεν υπάρχει κανένα θέμα παρακολούθησης τους καθώς έχει προηγηθεί συνεργασία με την Αρχή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων».

«Δεν καταγράφεται και δεν παρακολουθείται πουθενά ποιος πολίτης, με ποια κάρτα, ανεβαίνει σε ποιον σταθμό ή ποιο μέσο χρησιμοποιεί ή πότε και που κατεβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης στην ΕΡΤ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με την οποία οι χρήστες των λεωφορείων του ΟΑΣΘ θα πληρώνουν στο εξής τα ίδια χρήματα για εισιτήριο όταν το αγοράζουν μέσα στα οχήματα από μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων αλλά και στην έκδοση του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου καθώς και στις τροποποιήσεις στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Μέχρι σήμερα στον ΟΑΣΘ, όπως ανέφερε ο υπουργός, «εντός του λεωφορείου το κόμιστρο ήταν προσαυξημένο, στο 1,1 ευρώ, και το ακυρωτικό μηχάνημα δεν έδινε ρέστα. Πλέον, ο ΟΑΣΘ υποχρεούται, να διαθέτει εισιτήρια αποκλειστικά και μόνο των 0,50 ευρώ, 1 ευρώ και 2 ευρώ από τα εκδοτικά μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων που έχει εγκατεστημένα εντός των λεωφορείων, σε επιβάτες που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφοδιασμένοι με προτυπωμένο εισιτήριο αυτής της αξίας».

Ο υπουργός Μεταφορών εξήγγειλε, μάλιστα, την εφαρμογή νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θα εισάγει εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα, σε όσους οδηγούς θα αφαιρείται δεύτερη φορά το δίπλωμα, θα υποβάλλονται εκ νέου σε εξετάσεις για την απόκτησή του καθώς και σήματα και πρόστιμα για τους ποδηλάτες. «Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική «έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ»» επεσήμανε.

Επιπλέον, απέδωσε σε μαύρη προπαγάνδα, τις επικρίσεις σχετικά με το καθεστώς που υπάρχει στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των ταξί, λέγοντας ότι «επιχειρείται ρύθμιση σε μια γκρίζα ζώνη που σκόπιμα συντηρούσε η ΝΔ».

Keywords
Τυχαία Θέματα