Σε ρυθμούς Ρίο ο πλανήτης – Παρούσα η Ζιζέλ, απών ο Πελέ

21:59 5/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Στις 2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας τα βλέμματα του πληνήτη στρέφονται στο Ρίο και το στάδιο Μαρακανά όπου θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, που για πρώτη φορά διοργανώνονται στη Νοτιοαμερικανική Ήπειρο.

Έντεκα χιλιάδες αθλητές θα παρελάσουν

κρατώντας τη σημαία και φέροντας τα εθνικά τους σύμβολα διεκδικώντας ένα μετάλλιο ή ένα ρεκόρ. Πρώτη σύμφωνα με την παράδοση θα μπει στο γήπεδο η γαλανόλευκη και η Σοφία Μπεκατώρου που έχει χρισθεί σημαιοφόρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας.

Για πρώτη φορά θα παρελάσουν και δύο χώρες που αναγνωρίσθηκαν αθλητικά από τη ΔΟΕ. Το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν. Σε προηγούμενες διοργανώσεις, οι Κοσοβάροι παρήλαυναν υπό τη σημαία της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν της Σερβίας. Επίσης για πρώτη φορά, ηχηρό παρών θα δώσει «ομάδα προσφύγων αθλητών της Ολυμπιάδας». Δέκα αθλητές που επελέγησαν από τη ΔΟΕ τον περασμένο Ιούνιο, θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή Σημαία. Πέντε αθλητές από το Νότιο Σουδάν, που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Κένυα, δραπετεύοντας από τον εμφύλιο πόλεμο, δύο Σύροι κολυμβητές, δύο τζουντόκα από τη ΛΔ του Κογκό κι ένας Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, συγκροτούν την ομάδα αυτή.

Όσον αφορά στο ποιος θα είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα ανάψει τη Φλόγα στο Μαρακανά, τελικά ο Πελέ αναγκάστηκε να αποσυρθεί κι αυτήν τη φορά δεν έφταιγαν οι χορηγοί αλλά θέμα ασθενείας όπως δήλωσε ο Βραζιλιάνος θρύλος της μπάλας. Οι διοργνωτές σκέφτονται να βάλουν στη θέση του τον Ροναλντίνιο ή τον Φελίπε Μάσα. Μόλις η Φλόγα ανάψει στο Μαρακανά στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο λιμάνι του Ρίο κι εκεί θα καίει σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Η μετάδοση αναμένεται να διαρκέσει τρεις με τέσσερις ώρες. To κόστος της τελετής έναρξης αναμένεται να φθάσει τα 3,5 εκατ. ευρώ μόλις το 1/10 του κόστους της τελετής των Ολυμπιακών του Λονδίνου ή του Πεκίνου καθώς οι διοργανωτές θέλουν να κρατήσουν ένα ποιοτικό αλλά χαμηλό προφίλ στη διοργάνωση. Ωστόσο, συνολικά το κόστος της διοργάνωσης ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, κατά 2 δσ. υψηλότερο από τον προϋπολογισμό του Λονδίνου. Στη διάρκεια των εργασιών στα Ολυμπιακά έργα 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η σουπερστάρ του μόντελινγκ και μία από τις πιο διάσημες Βραζιλιάνες παγκοσμίως, η Ζιζέλ. Συμμετοχή θα έχει και η Ντάμα Τζούντι Ντεντς που θα διαβάσει ένα ποίημα Βραζιλιάνου ποιητή το οποίο θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο. Επίσης, το ίδιο ποίημα θα διαβάσει στα πορτογαλικά η 86χρονη Φερνάντα Μοντενέγκρο, υποψήφια για Όσκαρ, σταρ της Βραζιλίας.

Τα χρυσά, ασημένια και χαλκά μετάλλια για τους κάθε λογής νικητές που σχεδιάσθηκαν και κόπηκαν για τους ΟΑ της Βραζιλίας από τον Νέλσον Καρνέιρου, τον άνθρωπο στον οποίο ανατέθηκε το έργο είναι 5.130. Για να αποδίδουν πιο πιστά τη μορφή της Βραζιλιάνας γυναίκας τα»άθλα» των νικητών, που στη μία πλευρά τους αναπαριστούν τη αρχαία θεά Νίκη, ο Καρνέιρο επέλεξε να την σμιλέψει «με πιο ανοικτή λεκάνη και πιο πληθωρικούς γλουτούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα