Σάλος στη Γερμανία: Έλληνες αφήσατε ελεύθερο τον Αφγανό δολοφόνο

15:52 15/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Σφοδρή κριτική δέχεται η Ελλάδα από τη Γερμανία για την υπόθεση του Αφγανού δολοφόνου της 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ που κυκλοφορούσε ελεύθερος λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου, αν και είχε καταδικασθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η γερμανική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση κι έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ενοχλητική διαδικασία».

Ο Ντε Μεζιέρ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου πως εάν το όνομα του Αφγανού ήταν στη διεθνή λίστα υπόπτων τότε και οι γερμανικές Αρχές θα είχαν κινηθεί διαφορετικά και δεν θα τον είχαν καταχωρήσει στις υπηρεσίες τους ως «ασυνόδευτο ανήλικο» πρόσφυγα.

Από την πλευρά τους τα γερμανικά Μέσα δεν φείδονται κριτικής τονίζοντας πως «οι Έλληνες άφησαν τον Αφγανό να τους ξεφύγει».

Μετά την ταυτοποίηση του δολοφόνου του Φράιμπουργκ με την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας 20χρονης φοιτήτριας στην Κέρκυρα το 2013 τα γερμανικά Μέσα μιλούν για κραυγαλέα αποτυχία των ελληνικών Αρχών.

Η Bild κάνει λόγο για σκάνδαλο πίσω από τον φερόμενο δολοφόνο του Φράιμπουργκ, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πίσω από το έγκλημα, βρίσκεται η αποτυχία των ελληνικών αρχών.

Ο δημοσιογράφος της Bild θέτει το ερώτημα: «Πώς ο Αφγανός έφθασε στη Γερμανία;» και απαντά μόνος του: «Οι Έλληνες άφησαν εύκολα τον Χουσείν να τους ξεφύγει«.

Το γερμανικό περιοδικό «Focus» γράφει: «Η κραυγαλέα αποτυχία των ελληνικών αρχών εξασφαλίζει τον τρόμο στη Γερμανία«. Για το «Focus» που επικαλείται δημοσίευμα της «Bild», το Σώμα Ιατροδικαστών της Γερμανίας (BDK ) κάνει λόγο για «κραυγαλέα αποτυχία» των ελληνικών αρχών. «Αν οι Έλληνες τον είχαν «διαφημίσει» στο εξωτερικό, θα τον είχαμε προσέξει«, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του BDK, Αντρέ Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το DPA, και το μεταδίδει και η Bild, ο Αφγανός άνδρας είχε καταχωρισθεί ως ύποπτος στο εσωτερικό της χώρας όχι όμως και ως καταζητούμενος στο εξωτερικό. «Ούτε η Ιντερπόλ, ούτε και το Σύστημα Πληροφόρησης Σένγκεν (SIS) είχαν ειδοποιηθεί, παρόλο που ο ίδιος άφησε την Ελλάδα λίγο μετά την αποφυλάκισή του».

Ακόμη και το στέλεχος του SPD, Burkhard Lischka, επέκρινε τη συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post«: «Από τα γεγονότα προκύπτει κατά κύριο λόγο το ερώτημα γιατί ενώ είχε καταδικαστεί για σοβαρό αδίκημα ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, εγκατέλειψε τη χώρα«, επισημαίνει στην εφημερίδα .

Η «Suddeutsche Zeitung» σημειώνει ότι o νεαρός Αφγανός που φέρεται να σκότωσε τη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. «Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος«. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο. «Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων;» και συμπληρώνει: «Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν«.

Η «Suddeutsche Zeitung» ωστόσο, επισημαίνει: «Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύτηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους«.

Keywords
Τυχαία Θέματα