Πλουσιότερο το ιστορικό Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

17:48 9/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), ένα ερευνητικό και διαγνωστικό κέντρο που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας και προσφοράς στη βιολογική έρευνα και στη δημόσια υγεία στη χώρα μας (ιδρύθηκε το 1919), εντείνει τις προσπάθειές του για τη διάσωση και τον εμπλουτισμό του πολύτιμου αρχειακού υλικού που διατηρεί.

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η περαιτέρω ψηφιοποίηση και η ηλεκτρονική διαχείριση του αρχειακού

υλικού του Ινστιτούτου, ώστε να καταστεί άμεσα προσβάσιμο στους ερευνητές και στο κοινό, και να αναδειχθεί έτσι σε πόλο έρευνας, ιστορικού και κοινωνιολογικού χαρακτήρα.

Φέτος έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη δωρεά του Αρχείου Γεωργίου Ιωαννίδη και Ζωής Μελά-Ιωαννίδη, ερευνητών στο Ινστιτούτο Παστέρ. Με αφορμή τη δωρεά, διοργανώθηκε ημερίδα στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με θέμα: «Εμπλουτισμός του Ιστορικού Αρχείου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ): Αρχείο Γεωργίου Ιωαννίδη και Ζωής Μελλά – Ιωαννίδη».
Ελπίζεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι που έχουν στην κατοχή τους υλικό και αναμνήσεις από το ΕΙΠ, προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος του στην ελληνική κοινωνία.

Η Ζωή Μελά – Ιωαννίδη (1898-1996), ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, υπήρξε πρωτοπόρος ελληνίδα επιστήμονας, από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Ο γιατρός μικροβιολόγος Γεώργιος Ιωαννίδης (1893-1953), υπήρξε διευθυντής του Μικροβιολογικού Τμήματος και υποδιευθυντής του ΕΙΠ.

Από το 2009, το ΕΙΠ ξεκίνησε μία προσπάθεια διάσωσης, ψηφιοποίησης και αξιοποίησης των ιστορικών του αρχείων και τεκμηρίων. Η προσπάθεια ξεκίνησε με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2011. Αναπτύχθηκαν, επίσης, η ιστοσελίδα που φιλοξενεί το ψηφιακό τμήμα του αρχείου, καθώς και ο εκθεσιακός χώρος-μουσείο.

Το ψηφιακό υλικό που διατηρείται στη βάση δεδομένων του ιστορικού αρχείου του Ινστιτούτου, αποτελεί πλέον μια ερευνητική υποδομή για τη μελέτη όχι μόνον της ιστορίας του Ινστιτούτου, αλλά και της ιστορίας της Ιατρικής, της δημόσιας υγείας, της πολιτικής της υγείας, της κοινωνιολογίας, της ιστορίας των ελληνικών ερευνητικών Ιδρυμάτων, των ελληνο-γαλλικών σχέσεων κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα