Οι Γερμανοί «ψηφίζουν» Κλίντον – Αρνητικοί το 56% με την κυβέρνησή τους

14:19 5/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Αυτό προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση του ARD-Deutschlandtrend που διεξήγε το δημοσκοπικό Ινστιτούτο infratest-dimap.

Σε αυτήν,

και στο θεωρητικό ερώτημα ποιόν θα ψήφιζαν εάν είχαν το δικαίωμα, το 75% των Γερμανών εκφράζουν τη στήριξή τους στην πρώην Πρώτη Κυρία. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι τα ποσοστά της έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση πριν από έναν μήνα και συγκεκριμένα κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια ώρα μόλις το 4% δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως γράφει η Deutsche Welle.

Για την περίπτωση πάντως που επικρατήσει τελικώς την ερχόμενη εβδομάδα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων εκφράζουν φόβους για επιδείνωση των γερμανο-αμερικανικών σχέσεων. Μόλις 2% πιστεύουν, αντίθετα, ότι μια προεδρία Τραμπ θα ενίσχυε τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας.

Την ίδια ώρα το 80% εκτιμά ότι ενδεχόμενη επικράτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών δεν θα επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στις διμερείς σχέσεις. Το 12% μάλιστα πιστεύει ότι θα υπάρξει βελτίωση ενώ το 5% επιδείνωση.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία

Η υπόθεση του γερμανού κωμικού Μπέμερμαν, το κύμα συλλήψεων μετά το πραξικόπημα καθώς και η συζήτηση για τη θανατική ποινή έχουν επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στη δημοσκόπηση. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 93% πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της γερμανικής κυβέρνησης. Μόλις το 6% έχει αντίθετη άποψη.

Αντικείμενο της δημοσκόπησης αποτέλεσε και η αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και ΕΕ (CETA), η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω των διαφωνιών της Βαλονίας. Τελικώς και η μικρή περιφέρεια του Βελγίου έδωσε τη συγκατάθεσή της, αφού προηγουμένως κατάφερε να αποσπάσει ορισμένες τροποποιήσεις. Το 70% των Γερμανών αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι έγιναν βελτιώσεις επί της συμφωνίας. Παράλληλα όμως το 53% εκφράζει φόβους ότι η CETA θα αποδυναμώσει την προστασία των καταναλωτών στη Γερμανία. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό σημείο κριτικής των αντιπάλων της συμφωνίας.

Κριτική στη συγκυβέρνηση SPD-CDU

Στο ερώτημα «κατά πόσον είστε ικανοποιημένοι από το έργο της γερμανικής κυβέρνησης», το ποσοστό των Γερμανών που δηλώνουν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 43%, την ώρα που το 56% εκφράζεται αρνητικά.

Παρά ταύτα τα ποσοστά των κομμάτων δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες μεταβολές. Στην πρόθεση ψήφου Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συνεχίζουν να προηγούνται με 33%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 22% ενώ τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 13%. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι Πράσινοι (Grüne) με 12%, στο 9% η Αριστερά (Die Linke) και στο 6% οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Πάντως, το ερώτημα εάν θα ήταν καλό να συνεχιστεί ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός SPD-CDU/CSU και μετά τις εκλογές του 2017, φαίνεται πως διχάζει τους Γερμανούς: την ώρα που το 48% απαντά θετικά, το 50% βλέπει με κριτική διάθεση τη συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα