«Όχι» των Ελβετών σε βασικό εισόδημα

16:24 5/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Στις κάλπες προσέφυγαν σήμερα οι Ελβετοί σ’ ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσουν για την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος για όλους, εργαζομένους και άνεργους, ένα μοναδικό σχέδιο στον κόσμο που προκαλεί έντονη συζήτηση σε μια χώρα όπου η αξία της εργασίας τιμάται.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πρόταση που υποβλήθηκε από μη κομματική ομάδα δεν είναι πιθανό

να υπερψηφιστεί.

Το 2012, οι Ελβετοί είχαν ήδη αρνηθεί να αυξηθούν οι ημέρες αδείας των εργαζομένων από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, φοβούμενοι μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η λαϊκή πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» (RBI) προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα και αν και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται το απόγευμα, δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τα exit polls του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern για λογαριασμό της Ελβετικής Τηλεόρασης, το 78% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της πρότασης ενώ μόλις το 22% ψήφισε υπέρ της εισαγωγής ενός βασικού εισοδήματος.

Παρά ταύτα οι διοργανωτές κάνουν λόγο για «εντυπωσιακή επιτυχία». Το ζητούμενο για τους ίδιους δεν ήταν τόσο να εγκρίνουν οι πολίτες την πρότασή τους, όσο να ξεκινήσει ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για το ζήτημα του βασικού εισοδήματος και να αμφισβητηθεί έτσι επί της αρχής η παραδοσιακή συνάρτηση εργασίας και εισοδήματος, όπως λένε οι ίδιοι.

«Το 22% είναι ένα σαφώς υψηλότερο ποσοστό από αυτό που αναμέναμε», είπε μετά την ανακοίνωση των exit polls ο εκπρόσωπος τύπου της πρωτοβουλίας «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα (RBI)», Ντάνιελ Χένι. «Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση συνεχίζεται, και σε διεθνές επίπεδο», σύμφωνα με τον ίδιο.

Σχετικές δημοσκοπήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: το 62% των Ελβετών πιστεύουν ότι παρά την απόρριψη της πρότασης, το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί τη χώρα και τα επόμενα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης του gfs.bern για λογαριασμό του think tank «first world development». Το 69% των ερωτηθέντων μάλιστα εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελβετία θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου για το ζήτημα.

Η ομάδα που είχε την πρωτοβουλία προτείνει τη χορήγηση 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα -πολύ μικρό ποσό για να ζει κανείς στην Ελβετία- και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο. Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα