Ο Τσίπρας εμπιστευόταν τυφλά τον Βαρουφάκη -Στο τέλος, όμως, τρόμαξε

20:32 28/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Χθες έγραφα σ΄αυτή τη στήλη: «Δεν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να βάλει έστω την κυβερνητική εκπρόσωπο να πει δυο λόγια για το απίστευτο Plan B; Πολύ περισσότερο που ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι συντάχθηκε με δική του εντολή».

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε, λοιπόν, σήμερα την εκπρόσωπο της κυβέρνησης να εξηγήσει ποια είναι η αλήθεια. Και τι είπε; Ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός όφειλε να έχει εναλλακτική λύση,

για την περίπτωση που οι δανειστές έσπρωχναν τη χώρα εκτός ευρώ. Έσπευσε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει «επικοινωνιακό παραμύθι» των ΜΜΕ την παρουσίαση των γεγονότων.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, χαρακτήριζε «έμμεση υπονόμευση της Δημοκρατίας» τις πράξεις Βαρουφάκη. «Για να μη μιλήσω για εσχάτη προδοσία», προσέθετε.

Η εικόνα ξεκαθαρίζει, νομίζω. Ο Τσίπρας φαίνεται ότι είχε τυφλή εμπιστοσύνη στον Βαρουφάκη. Είχε υιοθετήσει τη θεωρία του ότι το ευρώ δεν θα αντέξει τυχόν στάση πληρωμών της Ελλάδας και πως, σε μια τέτοια περίπτωση, οι δανειστές θα έτρεχαν να προσφέρουν καλύτερη συμφωνία. Πολύ περισσότερο αν η στάση πληρωμών συνοδευόταν από δημοψήφισμα.

Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί να του ετοιμάσει εναλλακτικό πλάνο, για την περίπτωση που οι δανειστές κόψουν τις γέφυρες και προκρίνουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Και του το ετοίμασε: παρατραπεζικό σύστημα, μέσω υποκλοπής των ΑΦΜ εκατομμυρίων Ελλήνων.

Στο προτελευταίο βήμα, όμως, φαίνεται ότι ο Τσίπρας τρόμαξε, αντιλαμβανόμενος ότι το ευρώ δεν καταρρέει, ούτε οι αγορές. Αντίθετα, κινδύνευε άμεσα να καταρρεύσει η χώρα, καθώς οι δανειστές δεν «έτρεχαν» να προσφέρουν καλύτερη συμφωνία, όπως τον διαβεβαίωνε ο Βαρουφάκης. Και ακριβώς σε εκείνο το σημείο, το πήρε «όλο αλλιώς». Και δέχθηκε όλα όσα ζήτησαν οι δανειστές…

Το ζήτημα τώρα είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν μπορεί να κρατήσει κλειστό το στόμα του. Και τα αποκαλύπτει όλα -πράγμα που, προφανώς, δεν περίμενε ο πρωθυπουργός…

Keywords
Τυχαία Θέματα