Ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί επανεξελέγη πρόεδρος του Ιράν

16:10 20/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Η πλειοψηφία των Ιρανών εκτίμησε τις προσπάθειες του Χασάν Ροχανί να αναζωογονήσει την οικονομία και να αποκαταστήσει δεσμούς με το εξωτερικό και τον επανεξέλεξαν στην προεδρία της χώρας με 57% (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 23,5 εκατομμύρια ψήφους).

Ο μετριοπαθής Ροχανί νίκησε καθάρά τον σκληροπυρηνικό υποψήφιο Εμπραχίμ Ραϊσί (πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ), τον οποίο επέλεξαν 15,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, δίνοντάς του ποσοστό 38,3%.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Φαζλί επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση το αποτέλεσμα, ανακοινώνοντας ότι προσήλθε στις κάλπες το 73% των ψηφοφόρων (περίπου 40 εκατομμύρια σε σύνολο 56 εκατομμύρια Ιρανών).

Ο 68χρονος Ροχανί ηγήθηκε το 2015 της υπογραφής συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις διεθνείς δυνάμεις και έκανε προεκλογική εκστρατεία που βασίστηκε, όπως ο ίδιος είπε, στην επιλογή ανάμεσα σε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και στον «εξτρεμισμό».

Εκτός από τη σύναψη της πυρηνικής συμφωνίας, κατάφερε επίσης να ρίξει τον πληθωρισμό από 40% το 2013 σε 9,5% σήμερα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τηλεγράφημα στον Χασάν Ροχανί με τον οποίο τον συγχαίρει για την μεγάλη νίκη του και εκφράζει την ετοιμότητά του να αναπτύξει περαιτέρω την ρωσο-ιρανική συνεργασία σε διμερή και διεθνή ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα