Ο Γιώργος είναι πονηρός…

17:50 22/11/2014 - Πηγή: Aixmi

«Τόλμησα να πω ότι λεφτά, πλούτος σε αυτή την χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται και εγώ αυτό θα το σταματήσω. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα…» αυτά ήταν κάποια από τα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου στην Χαλκίδα (όπου παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου)

την προηγούμενη βδομάδα.

Έκτοτε τα σενάρια περί ενεργής επιστροφής του στην πολιτική σκακίερα της χώρας, φούντωσαν για ακόμη μία φορά. Η άκαρπη συνάντηση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν ίσως το κερασάκι στην τούρτα του πρώην πρωθυπουργού, που καιρό τώρα δείχνει με την στάση του να προετοιμάζει κλίμα για εσωκομματική (και όχι μόνο) επίθεση. Έτσι, με επίσημη ανακοίνωση του χθες το βράδυ, ο ίδιος προτείνει συνέδριο του ιστορικού κόμματος και εκλογή νέου προέδρου.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται το Κίνημά μας, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ και σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πορεία του τόπου, κοινοποιώντας τις σκέψεις μου και την πρότασή μου γραπτώς, μακριά από ενδιάμεσους και ψιθύρους. Με απόλυτη καθαρότητα, με απόλυτη διαφάνεια… Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο. Όλα από την βάση. Τώρα. Η πρότασή μου: α) Προκηρύσσεται Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις. β) Η προκήρυξη συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι».

Η ανακοίνωση-απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν άργησε να έρθει, με χλιαρές όμως τοποθετήσεις, περί κινήσεων αστάθειας του πρώην πρωθυπουργού κοκ. Όμως, το «Όχι» Βενιζέλου στην πρόταση Παπανδρέου για εκλογή νέου αρχηγού, δεν φαίνεται –από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις τουλάχιστον- να συγκινεί μέλη και ψηφοφόρους. ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστικά ένα (παπ)ανδρεϊκό κόμμα και στα μάτια σχεδόν όλων, «κληρονόμος» του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος δε δείχνει να επιδιώκει την θέση του προέδρου του κόμματος. Στην ανακοίνωση του χαρακτηριστικά αναφέρει: «Προσωπικά, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσω μέχρι τέλους την αποστολή που μου εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Και δεσμεύομαι να στηρίξω ένα πραγματικό εγερτήριο ΣΟΚ στο Κίνημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρέκλα. Το μόνο που θέλω – και γι” αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, είναι να συμβάλλω στην αναγέννηση του Κινήματος, αλλά και στην ανόρθωση της χώρας – για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαίου και για την ενδυνάμωση της προοπτικής του λαού μας προς την ευημερία».

Οπότε, ουσιαστικά το θέμα είναι πλέον, ποιον θα στηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός: Θα είναι κάποιος από τους ανθρώπους που είχε στον λεγόμενο «κήπο του», κάποιος γενικότερα από το παπανδρεϊκό περιβάλλον ή απλά ένα σχετικά άφθαρτο πρόσωπο του κόμματος που ο ίδιος κρατάει καλές επαφές και εμπιστεύεται(;). Και βέβαια ας μη ξεχνάμε, ότι τους τελευταίους μήνες, κάποιες προσωπικότητες, όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Φίλιππος Σαχινίδης, Ανδρές Λοβέρδος (θα τρελαθώ), ο Θάνος Μωραϊτης και φυσικά Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ακούγονται έντονα για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς, έχουν συγκρουστεί κατά το παρελθόν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κακά τα ψέματα. Ο Ε. Βενιζέλος δεν υπήρξε ποτέ αγαπητός στον κόσμο. Όχι, γενικά στους Έλληνες πολίτες (που αρκεί μονάχα να παρακολουθήσουμε μερικές δημοσκοπήσεις), αλλά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος στήριξε αυτή τη δύσκολη διετία το Πασόκ και από την πλευρά του τώρα, δε δείχνει πρόθεση να φύγει -και με το δίκιο του.

Ας επιστρέψουμε όμως στον Γιώργο Παπανδρέου, που όπως φαίνεται θα απασχολήσει την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν, πολλοί ήταν εκείνοι που «άδεισαν» τον πρώην πρωθυπουργό, ακόμη περισσότεροι εκείνοι που τον υποτίμησαν. Ο ίδιος δε δείχνει όμως να έχει ξεχάσει όυτε τους μεν, ούτε τους δε. Και αν κρίνουμε από τις τελευταίες του κινήσεις, αποφάσισε -έστω και με καθυστέρηση- να δείξει την δύναμη που έχει στο κόμμα του πατέρα του. Ίδωμεν…

Keywords
Τυχαία Θέματα