Ντάισελμπλουμ: Μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα

18:45 20/2/2017 - Πηγή: Aixmi

«Εντατικοποίησαμε τις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και την Ελλάδας ώστε να βρύμε κοινό τόπο και να επιτρέψουν το συντομότερο δυνατό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι θεσμοί στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και την αποδοχή πρόσθετων μέτρων από την ελληνική πλευρά.

«Οι θεσμοί θα δουλέψουν από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του επιπλέον πακέτου μεταρρυθμίσεων που αφορά στην αγορά

εργασίας, στις συντάξεις, στο φορολογικό σύστημα όπου θα υπάρξει αλλαγή στο μείγμα πολιτικών» διευκρίνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν κριτήριο και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» είπε επίσης.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία», ενώ συμπλήρωσε πως παρόλα αυτά οι θεσμοί δείχνουν εμπιστοσύνη τόσο μεγάλη, ώστε να αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα

Ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων είναι πολύπλοκος, αλλά οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψουμε στο Eurogroup με μια τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τις τελικές πολιτικές συζητήσεις ώστε να δούμε τότε σε ποια θέση είναι το πρόγραμμα για να συνεχίσουμε, είπε επίσης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια θέτοντας το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων μέτρων-μεταρρυθμίσεων, ανέφερε πως δεν υπάρχει ζήτημα βραχυπρόθεσης ρευστότητας, αλλά υπάρχει έκτακτη ανάγκη εμπιστοσύνης, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται στον σωστό χρηματοπιστωτικό δρόμο και δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την κατάσταση, κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος ο Ευρωπαιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος όπως τόνισε, «βάσει των στοιχείων η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη 2,7% φέτος και 3% του χρόνου. Τα δημοσιονομικά στοιχεία εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν σημαντικά» δήλωσε.

«Σε καθαρούς όρους κανένα ευρώ νεά μέτρα» τόνισε στη συνέχεια ο Ευρωπαίος Επίτροπος ερωτηθείς σχετικά.

O επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στις δηλώσεις του αέφερε πως είναι «πολύ θετική η απόφαση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι πολύ ικανοποιητικό που χώρες που ήταν σε πρόγραμμα είναι πολύ πετυχημένες πλέον και υπάρχει εντυπωσιακή ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα