Νέα κόντρα ΒΗΜΑτος-Κυβέρνησης για «τους καναλάρχες του κ. Παππά»

10:05 10/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Νέα κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του «Βήματος της Κυριακής», ξέσπασε σήμερα με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αυτής της εβδομάδας: «Οι καναλάρχες του κ. Παππά».
Το πρωτοσέλιδο, με υπέρτιτλους και υπότιτλους: «Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση άλωσης των τηλεοπτικών σταθμών», «Οι υπόγειες διαδρομές και οι δεσμοί των επίδοξων διεκδικητών της TV με τη νέα εξουσία» και «Με διαδικασίες φαστ τρακ θέλουν να επιβάλουν τους εκλεκτούς τους», προκάλεσε

την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν επικρατήσουν τα σχέδια του Νίκου Παππά η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία θα δεινοπαθήσουν, η υποκουλτούρα, ο φανατισμός και η προπαγάνδα θα θριαμβεύσουν» προειδοποιεί η εφημερίδα.

Το εισαγωγικό σημείωμα του πολυσέλιδου άρθρου περιγράφει το σκηνικό ως εξής:

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκροτήσει εξαρχής ένα ιδεολόγημα εναντίον των μέσων ενημέρωσης. Στηριζόταν στο πολυδιαφημισμένο από την εποχή του Νίκου Κωνσταντόπουλου εφεύρημα της διαπλοκής και στην υποτιθέμενη προτίμηση των μέσων προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αν και πάντα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολιορκούσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα, για να μην πούμε ότι οι περισσότεροι, του αρχηγού συμπεριλαμβανομένου, έχτισαν πολιτικές καριέρες πιάνοντας στασίδι μπροστά στις κάμερες των καναλιών που σήμερα θέλουν να κατακτήσουν και να τα μετατρέψουν σε εστίες μονολιθικής προπαγάνδας».

Στη συνέχεια το κείμενο υπενθυμίζει την κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ, ιδίως με τηλεοπτικά δίκτυα και τις παραδοσιακές αστικές εφημερίδες, ένας πόλεμος που διεξήχθη κατα τις διπλές εκλογές του 2012.

«Μετά τις νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωεκλογές του 2014 η διεκδίκηση έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις. Η ηγεσία του προέβαλε τις ηγεμονικές διαθέσεις της, ήθελε τα μέσα δικά της, παραδομένα στο κόμμα και στον αρχηγό, με διευθυντές και αρθρογράφους της επιλογής τους. Οταν τα μέσα αντιστάθηκαν και δεν αποδέχθηκαν τις παράλογες και αντιδημοκρατικές απαιτήσεις τους, κήρυξαν στην κυριολεξία τον πόλεμο» γράφει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει: «Τον χειμώνα του 2014, παραμονές των εθνικών εκλογών, όταν εφημερίδες και κανάλια προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην περίπτωση που εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα, νυν υπουργοί μετέδιδαν απειλητικά ‘προσέξτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ Τσαβίζει’, παραπέμποντας στα καθεστώτα ανελευθερίας που είχαν επικρατήσει στην παραπαίουσα σήμερα Βενεζουέλα».

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το Μαξίμου «θέλει να υποκαταστήσει τα αντιπολιτευόμενα κανάλια και λοιπά μέσα ενημέρωσης με δικά της, απολύτως ελεγχόμενα. Εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη, τις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες προκειμένου να ακινητοποιήσει τις δοκιμαζόμενες επί πολλά έτη από την οικονομική κρίση επιχειρήσεις του Τύπου και απέναντι ‘στήνει’ καινούργια σχήματα που μόνο την έξωθεν καλή μαρτυρία δεν έχουν. Οι υποψήφιοι νέοι καναλάρχες μοιάζουν βγαλμένοι από τα σκοτεινά βάθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, οι περισσότεροι έχουν αν μη τι άλλο ποινικές δικαστικές εκκρεμότητες, δεν μεταφέρουν κανένα αίσθημα εμπιστοσύνης και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν την ελευθεροτυπία και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης. Αν όντως επιβεβαιωθούν τα σχέδια του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία θα δεινοπαθήσουν, η υποκουλτούρα, ο φανατισμός και η προπαγάνδα θα θριαμβεύσουν και το όποιο όραμα της νέας Αριστεράς θα καταπέσει σε βούρκο ανυποληψίας και απόλυτης παρακμής».

Η οργισμένη απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά:«Πλανώνται πλάνην οικτρά, όσοι θεωρούν ότι μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις, τα ευφάνταστα σενάρια και τη λάσπη, μπορούν να φοβίσουν τον οποιονδήποτε. Το μόνο που μαρτυρούν όλα αυτά είναι τον πανικό τους. Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών θα προχωρήσει ως μια συνταγματική επιταγή δημοκρατίας και διαφάνειας. Οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό, όπως γνωρίζουν και τον διαχρονικό ρόλο και τα συμφέροντα αυτών που πολεμούν με όλα τα μέσα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα