Μέρκελ: Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία

09:56 30/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Aισιόδοξη ότι εάν υλοποιηθεί το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής θα μειωθεί σταδιακά η ανεργία και το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων θα βελτιωθεί εμφανίστηκε στην συνέντευξη Τύπου μετά τις διακοπές της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και κυρίως στην Ελλάδα η καγκελάριος τόνισε, σύμφωνα με την Deutsche Welle:

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, επέστρεψαν στην ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. Αν εξαιρέσουμε τη νεανική ανεργία είμαστε πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από δύο ή τρία χρόνια. Ελπίζω ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε. Η Ελλάδα εξέδωσε επιτυχώς ένα ομόλογο, το οποίο σίγουρα ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Οι προοπτικές είναι σχετικά θετικές. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι πέρυσι, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο για την Ελλάδα. Εύχομαι στην Ελλάδα κάθε επιτυχία, γνωρίζω ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς Έλληνες, εκτιμώ όμως ότι σταδιακά θα μειωθεί η ανεργία στη χώρα και οι άνθρωποι θα ζουν καλύτερα».

Παράλληλα η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Όπως είπε η καγκελάριος θεωρεί «πολύ καλή» την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ μιας μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε Νομισματικό Ταμείο.

Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος όπως μετέδωσε η DW, η Ευρώπη θα έχει στη διάθεσή της όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για να αντιδρά κατάλληλα σε κάθε πρόκληση. Παράλληλα δήλωσε ότι υποστηρίζει τη γαλλική πρόταση για έναν υπουργό Οικονομικών για την Ευρωζώνη.

Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού η Μέρκελ άσκησε κριτική στην πολιτική ασύλου στην ΕΕ διαπιστώνοντας ότι ούτε λειτουργεί ο κανονισμός του Δουβλίνου ούτε υπάρχει από τις χώρες-μέλη διάθεση για μια «δίκαιη κατανομή προσφύγων».

Για μια ακόμα φορά τόνισε, σύμφωνα με την DW, ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε την Ελλάδα και την Ιταλία στην τύχη τους:
«Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι έναντι χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, διαφορετικά θα υπάρξουν μελλοντικά τεράστιες επιπτώσεις. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά στο πεδίο αυτό. Καταφέραμε αρκετά όσον αφορά τους συνοριακούς ελέγχους, τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο, ωστόσο για να επιτύχουμε μια βιώσιμη λύση και με τις χώρες προέλευσης, θα πρέπει να βοηθήσουμε επί τόπου και να καταπολεμήσουμε τα αίτια της προσφυγικής κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα