Με «χρέωση» θα δίνονται οι πλαστικές σακούλες

12:27 11/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Ειδικό ανταποδοτικό τέλος στην πλαστική σακούλα θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος .

Από τις αρχές του επόμενου έτους, κάθε πλαστική σακούλα που παίρνει ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με 7 λεπτά.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό, αλλά στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος,

«Η πολύ υψηλή κατανάλωση πλαστικών σακουλών μίας χρήσης στη χώρα μας, η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους μετά τη χρήση και η ανθεκτικότητά τους στη φθορά, βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ταυτόχρονα μεγάλο μέρος τους διατίθεται σε

χώρους υγειονομικής ταφής και δεν ανακτάται» δήλωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Οι Έλληνες είναι «πρωταθλητές» στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας.

Ετησίως στον καθένα μας αντιστοιχούν 363 λεπτές πλαστικές σακούλες, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 175 σακούλες ανά καταναλωτή.

Το ανταποδοτικό τέλος θα ξεκινήσει από φέτος με επιβάρυνση 3 λεπτών ανά λεπτή πλαστική σακούλα μίας χρήσης πάχους έως 50 μm.

Από τις αρχές του 2019, το τέλος θα ανέβει σε 7 λεπτά.

Εξαίρεση θα αποτελούν πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων, ύστερα από την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ.

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα επιστρέφουν στην κοινωνία:

«Το ειδικό ανταποδοτικό τέλος στην πλαστική σακούλα, το οποίο ο καταναλωτής θα καταβάλλει στα σούπερ μάρκετ ή όπου αγοράζει προϊόντα (εκτός από περίπτερα και λαϊκές), θα επιστρέφεται 100% στην κοινωνία με εναλλακτικά είδη, όπως σακούλες επαναχρησιμοποιήσιμες, ή λιπασματοποιήσιμες, τις οποίες θα μοιράζουμε μέσα από τον οργανισμό ανακύκλωσης και τους Δήμους. Το μέτρο αυτό, αποτρεπτικού χαρακτήρα, θα εφαρμοστεί βαθμιαία, ξεκινώντας από τα 3 λεπτά ανά τεμάχιο. Ανάλογα εργαλεία και κίνητρα για πολίτες και Δήμους προβλέπονται και στον νέο νόμο για την ανακύκλωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα