Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στα Κύθηρα – Στάχτη το 1/3 του νησιού

10:09 6/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Το 1/3 του νησιού, δηλαδή 20.000 στρέμματα κάηκαν από την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα.

Να ξεκινήσουν έγκαιρα ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα απηύθυνε έκκληση ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καθώς χθες ενώ η κατάσταση έδειχνε να βελτιώνεται, από το απόγευμα και μετά η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη όταν ενισχύθηκαν οι άνεμοι και υπήρξαν αναζωπυρώσεις.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Σύμφωνα

με ενημέρωση από την Πυροσβεστική το μεσημέρι θα φτάσουν στο νησί επιπλέον ενισχύσεις. Οκτώ οχήματα με 32 πυροσβέστες.

Στο νησί βρίσκονται ήδη 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και την 1η ΕΜΑΚ και 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα ενισχυθούν. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους και τα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Το Σάββατο εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».

Κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε ο δήμαρχος, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

Ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι σε κατοίκους και τουρίστες επικράτησε ψυχραιμία και δεν σημειώθηκαν αναχωρήσεις ή ακυρώσεις κρατήσεων.

Επίσης, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Χαρχαλάκης χαρακτήρισε τη σημερινή μαύρη μέρα για το νησί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. Σήμερα αναμένεται στα Κύθηρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι, ενώ επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των οικισμών Αραιοί και Μυλοπόταμος, που εκκενώθηκαν χθες, καθώς οι εστίες στα κεντρικά του νησιού έχουν ουσιαστικά κατασβεστεί.

Στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει είναι η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις αυτοψίες που θα διενεργήσουν οι μηχανικοί αυτή την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα