Λογαριασμός-μαξιλάρι από το ΥΠΟΙΚ για την επόμενη μέρα

14:42 15/8/2017 - Πηγή: Aixmi

To υπουργείο Οικονομικών διαμέσου του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη ανακοίνωσε την ύπαρξη λογαριασμού στον οποίο θα συγκεντρωθούν τα χρήματα που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως απόθεμα ασφαλείας για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Σύμφωνα με απόφαση του κ. Χουλιαράκη ο λογαριασμός «Ε.Δ. – Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου» θα πιστώνεται με ποσά που προέρχονται από:

-Τη μεταφορά του καθαρού εσόδου

που προκύπτει από την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά κεφαλαίων μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης την 21η Αυγούστου 2018.

-Τη μεταφορά ποσών που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με σκοπό τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος για την ασφαλή πρόσβαση της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

-Τη μεταφορά ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η οποία τόνιζε ότι «οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές».

Στον εν λόγω λογαριασμό θα πιστωθούν τις επόμενες εβδομάδες 1,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο «νέο χρήμα» που άντλησε η Ελλάδα από την πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου 3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τα άλλα 1,6 δισ. ευρώ αφορούσαν σε ανταλλαγή ομολόγων που είχαν εκδοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα