Κατρούγκαλος «υμνεί» Κατρούγκαλο: Η εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, θα προστατεύσει τους Έλληνες από τη φτώχεια

18:31 23/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Την εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, που ο ίδιος θέσπισε χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ως το θεσμό που θα προστατεύσει τους Έλληνες από τη φτώχεια.

«Στο μέλλον όλοι οι Έλληνες θα παίρνουν συντάξεις με τους ίδιους κανόνες και όλοι οι Έλληνες θα είναι προστατευμένοι από τη φτώχεια με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης που από αυτή την άποψη είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το ΕΚΑΣ που ήταν ένα προνοιακό επίδομα

που κάθε χρόνο δινόταν ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε ο καθένας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM.

«Η ρύθμιση προβλέπει μια ανακούφιση όσων έχασαν το ΕΚΑΣ που συνίσταται σε μέτρα γενικής εφαρμογής, όπως δεν θα πληρώνουν στο εξής καμιά συμμετοχή για τα φάρμακα τους, δεν θα πληρώνουν το 6% της σύνταξης υπέρ υγείας. Επιπλέον για το 2016 όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ θα πάρουν μια κάρτα αλληλεγγύης με το ισόποσο του 30% της απώλειας του εισοδήματος που είχαν.

Επιπλέον εάν έχουμε ζευγάρια συνταξιούχων που έχουν χάσει και οι δύο το ΕΚΑΣ ο ένας από τους δύο θα συνεχίσει να το παίρνει, όπως θα συνεχίσει να το παίρνει και όποιος είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 80%. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα όπως η φαρμακευτική δαπάνη θα εφαρμοστούν άμεσα από το Σεπτέμβριο. Ορισμένα άλλα, όπως αυτά που αφορούν την κάρτα αλληλεγγύης θα εφαρμοστούν τον Οκτώβριο αλλά αναδρομικά από 1η Αυγούστου» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ακόμη ότι καμία κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί, ακόμα και εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, επανέλαβε πως για την κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

«Είμαστε στο επίπεδο των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει και προσπαθούμε να τις τηρήσουμε κατά γράμμα» είπε για το Ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Τι είχαμε πει; Ότι το Ασφαλιστικό μας σύστημα χρειαζόταν μια αναδιάρθρωση εκ βάθρων όχι μόνο γιατί αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όχι μόνο λόγω της κρίσης ήταν πράγματι διαλυμένο. Οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, το 1/4 των μισθωτών ήταν άνεργοι και προφανώς όχι μόνο δεν πλήρωναν εισφορές αλλά σε αυτούς καταβαλλόταν επιδόματα ανεργίας, είχε και το προπατορικό αμάρτημα των πολλών διαφορετικών ρυθμίσεων«.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. «Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από το ότι η τουριστική περίοδος πήγε καλύτερα από πέρυσι. Φαίνεται, για παράδειγμα, και από το γεγονός ότι από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ στις Τράπεζες, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει μια εμπιστοσύνη σε αυτές τις προοπτικές ανάκαμψης. Στο νέο ασφαλιστικό έχουν ρήτρα ανάπτυξης οι συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον όταν θα αρχίσει να ανεβαίνει η οικονομία και οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να ανεβαίνουν στο ποσοστό με το οποίο ανεβαίνει και το ΑΕΠ της χώρας» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα