Καρέ από το βίντεο που έστειλαν οι απαγωγείς Λεμπιδάκη στην οικογένεια (ΕΙΚΟΝΑ)

18:37 14/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Καταβεβλημένος και αδυνατισμένος εμφανίζεται ο Μιχάλης Λεμπιδάκης στα βίντεο που είχαν στείλει οι απαγωγείς στην οικογένεια του κατά την διάρκεια της ομηρείας.

Η δικογραφία, σύμφωνα με το Έθνος, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από την απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία που για έξι ολόκληρους μήνες ήταν σε ομηρεία. Κατά την διάρκεια της ομηρείας οι απαγωγείς είχαν στείλει στην οικογένεια τρία βίντεο.

Καρέ από τα βίντεο δημοσιεύει το Έθνος. Εμφανώς καταπονημένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εμφανίζεται στο πρώτο, που εστάλη στις 26 Απριλίου, να λέει στους δικούς του ανθρώπους ότι είναι καλά στην

υγεία του και ζητάει με πραότητα την επίσπευση των διαδικασιών.

Στο δεύτερο που εστάλη στις 25 Αυγούστου κάνει αναφορά στο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη για να πειστεί η οικογένεια ότι το υλικό έχει ληφθεί πρόσφατα. Στο τρίτο το οποίο εστάλη στις 29 Αυγούστου στη θεία του Λεμπιδάκη, ο απαχθείς διαβάζει σελίδες χαρτιού με αναλυτικές οδηγίες για την παράδοση των λύτρων.

Οι απαγωγείς που ήθελαν τα πάντα και τα έχασαν όλα, αφενός ήθελαν μέσω των βίντεο να στείλουν αποδείξεις ζωής προς την οικογένεια και αφετέρου να ασκήσουν ψυχολογική πίεση, δείχνοντας την εικόνα του ταλαιπωρημένου ανθρώπου τους.

Ενδεικτικό είναι ότι όταν απελευθερώθηκε από τη μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν 45 κιλά!

Οι κωδικές ονομασίες
Οι αστυνομικοί είχαν αρχίσει αρκετό καιρό νωρίτερα να παρακολουθούν τα επτά άτομα που τελικά συνελήφθησαν. Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τον κοριό της ΕΛΑΣ φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί.

Στις νόμιμα υποκλαπείσες επικοινωνίες υπάρχουν αναφορές σε «κλουβιά», «γατούλες» και «βαφτίσια», που ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξακριβωθεί – για κάποιες από αυτές- το κατά πόσο αποτελούν συνθηματικά ή κυριολεκτικές σημειώσεις.

Οι αστυνομικοί-διαρρήκτες
Εντυπωσιακή είναι η στιχομυθία του Κρητικού, το τηλέφωνο του οποίου παρακολουθούνταν με έτερο άτομο, στην οποία γίνεται μνεία στη μυστική επιχείρηση της ΕΛΑΣ τον περασμένο Αύγουστο στο χωριό Βρασκά Σφακίων, όπου έφτασαν οι αστυνομικοί ύστερα από παρακολουθήσεις υπόπτων και εκτιμήσεις ότι εκεί κρατείται ο Λεμπιδάκης.

Από τις συνομιλίες προκύπτει ότι το υπό παρακολούθηση άτομο μιλάει για δύο από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την απαγωγή, οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί έξω από το σπίτι φίλου του στον Βρασκά. Οι αστυνομικοί θεωρήθηκαν από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, διαρρήκτες και έτσι έγινε κλήση στην αστυνομία για να… συλληφθούν.

– Έλα, με ακούς; Δύο άτομα μπήκαν στο σπίτι στις 3.30 το βράδυ.

– Στο δικό μου;

– Όχι στου Νίκου το σπίτι. Ήταν κοντοκουρεμένοι με σακίδια και γένια. Έλληνες πρέπει να ήταν. Θα έρθεις να δεις το βίντεο. Εδά ήρθε ο άνθρωπος από τα Χανιά και άνοιξε το βίντεο του σπιτιού του και τους είδε. Είδανε πως είχε κάμερα και φύγανε.

– Ε, τα πουτ… Ε, να πάει στην αστυνομία πες. Ήντα πάει να πει.

– Έπαιρνε στην αστυνομία. Στην αστυνομία δεν είναι άνθρωπος επά.

Ο ομηρος δεν βρέθηκε τελικά από τους αστυνομικούς, παρότι κατά πάσα πιθανότητα βρισκόταν σε κοντινό οίκημα και φυγαδεύτηκε.

Τα… παϊδάκια!
Σε άλλη συνομιλία απαγωγέας φέρεται να μιλάει με γυναίκα στην οποία δίνει οδηγίες για την φορντίδα γατών (;) που βρίσκονται σε κλουβί.

– Έξω από το στρογγυλό που έχει στην είσοδο, σου έχω αφήσει σκεπασμένες τις γατούλες.

– Ναι.

– Μην τις βγάλεις ακόμα, κάποιες είναι πολύ ζωηρές και λοιπά. Να τις βγάλεις πιο αργά, μετά τις 10.00, και να βάλεις και φαγάκι να φάνε, ειδικά τα μικρά με ενδιαφέρουν να φάνε.

– Ωραία.

– Τις λυπάμαι που είναι στο κλουβί μέχρι αργά. Σε κανά δίωρο να βγούνε. Άυριο που θα έρθω άφησέ μου τα κλουβάκια εδώ πίσω από την πορτα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπάθησαν να διακρίνουν ποιες από τις λέξεις αποτελούν κώδικες ονομασίες και ποιες όχι.

Αινιγματική είναι και η παρακάτω στιχομυθία όπου γίνεται λόγος για βαφτίσια και παϊδάκια:

– Εδά έχω τον ξάδελφο μου τον Αυστραλό και θέλω να του κάνω εκδρομή. Και θα τον επάω μέχρι την Ίμβρο.

– Άμε τόνε. Εγώ ήθελα να πάω… γιατί βαφτίζει ο… και θέλω να τον βοηθήσω καμιά ώρα δύο. Θέλω να του πάω κάτι…. και θα σμίξουμε. Τι ώρα θα είστε εσείς πάνω;

– Σε καμια ώρα. Άνοιξε εδώ, μα δεν σου λέμε να πληρώσεις.

– Εντάξει ένα κιλό παϊδάκια να πληρώσεις εσύ.

Η αστυνομία πραγματοποιούσε παρακολουθήσεις τηλεφώνων και στην Αθήνα, όπου υπήρξαν επαφές των απαγωγέων με άλλα άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα. Ένας από τους απαγωγείς που βρέθηκε στην πρωτεύουσα μάλιστα καυχιόταν ότι «έφαγε όλες τις γκόμενες της Αθήνας».

Αναζητούνται οι έξι που άρπαξαν τον Λεμπιδάκη
Οι αστυνομικοί ψάχνουν ακόμη τα έξι άτομα που εκτιμάται ότι συμμετείχαν στις 30 Μαρτίου 2017 στην αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Κανείς από τους επτά κατηγορούμενος δεν συμμετείχε στην επαγγελματική ακινητοποίηση και φυγάδευση του επιχειρηματία.

Στην επιχείρηση εκείνης της ημέρας φέρονται να έλαβαν μέρος τρεις οδηγοί ισάριθμων αυτοκινήτων, δύο άτομα που έβγαλαν με τη βία του Λεμπιδάκη έξω από το όχημά του και ένας ακόμα άνδρας που κρατούσε Καλάσνικοφ και παρείχε κάλυψη στους υπόλοιπους σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. Το συγκεκριμένο όπλο δεν βρέθηκε ποτέ.

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα