Και επισήμως εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

18:42 25/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα από σήμερα, Δευτέρα τίθεται εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Την πρόταση της Κομισιόν επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έκλεισε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την χώρα μας, επιβεβαιώνοντας στην ουσία ότι το έλλειμμα είναι κάτω του ορίου του 3%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Toomas Tõniste, στη δήλωση του τόνισε ότι «μετά από πολλά χρόνια σημαντικών δυσκολιών τα οικονομικά

της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη. Είμαστε τώρα στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και γίνεται πρόοδος, ώστε η Ελλάδα να μπορεί και πάλι να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές σε βιώσιμα επιτόκια».

Σημειώνεται, δε ότι από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, η Ελλάδα γύρισε το 2016 σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Αν και αναμένεται φέτος ένα μικρό έλλειμμα το δημοσιονομικό τοπίο αναμένεται να βελτιωθεί ξανά στη συνέχεια. Το χρέος έφτασε το 179% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα το συμβούλιο θεωρεί πως η Ελλάδα καλύπτει τους όρους για να κλείσει η διαδικασία, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα