Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Οι ζωές όλων μας είναι στον αέρα

16:52 3/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Δεν τον προλαβαίνουμε. Ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης όπως πάντα πολυπράγμων και ιδιαίτερα ταλαντούχος ξεδιπλώνει το… ταλέντο του σε θέατρο, τηλεόραση, Άγαμοι Θύται, των οποίων φυσικά είναι και εμπνευστής και ιδρυτής, και φέτος για άλλη μια φορά σκηνοθετεί και παίζει στην καινούργια επετειακή παράσταση του μουσικοθεατρικού σχήματος «25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ, Silver Anniversary» που έκανε πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο.

Επίσης,

ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης έχει «εμπνευστεί» και νέα μπάντα, τη Σαρανταποδαρούσα, όπου ωστόσο ο ίδιος δεν τραγουδά. Αν και δεν είναι μουσικός, παραδέχεται την εμμονή του με το λαϊκό τραγούδι.

Σε συνέντευξη του στην aixmi.gr τονίζει ότι η θεατρική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί «Έγκλημα και Τιμωρία», που ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Άνεσις πάει καλά και, μάλιστα, καλύτερα από πέρυσι.

Παραδέχεται πως τα πράγματα είναι δύσκολα και οι αμοιβές έχουν «πέσει» αρκετά. Ωστόσο, όπως τονίζει, πλέον έχει αλλάξει η ζωή όλων των Ελλήνων και «είμαστε όλοι στον αέρα»!

Με λύπη του διαπιστώνει πόσο αρνητικά είναι τα πράγματα για την τηλεόραση και αναφερόμενος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σε σειρές του οποίου πρωταγωνίστησε, επισημαίνει πως είναι ιδιαίτερα λυπηρό το «λουκέτο» σε έναν τόσο πρωτοποριακό σταθμό.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης δε διστάζει να σχολιάσει τις τηλεοπτικές εξελίξεις και το νόμο Παππά λέγοντας πως «αν και είναι απαραίτητο να μπουν κανόνες, ο ίδιος είναι υπέρμαχος του πλουραλισμού και της πολυφωνίας«.

Πού βρίσκουμε λοιπόν φέτος τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη;

Το Σάββατο και μετά από εντατικές πρόβες ξεκίνησαν παραστάσεις oι Άγαμοι Θύται. Μάλιστα η πρεμιέρα ήταν εντυπωσιακή και δεν έπεφτε πραγματικά «καρφίτσα».

Ο ίδιος στο παρελθόν έχει δηλώσει πως οι Άγαμοι Θύται είναι ό,τι πιο εξωφρενικό έχει κάνει. Φέτος σκηνοθετεί και παίζει στην καινούργια επετειακή παράσταση του μουσικοθεατρικού σχήματος.

Τα κείμενα υπογράφει η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Χρήστος Τολιάδης και ο ίδιος.

Η παράσταση «25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ, Silver Anniversary» παίζεται στην κεντρική σκηνή του PassPort Κεραμεικός από τις 26 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο για όλο τον χειμώνα με φιλοξενούμενους τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τους Lucchetino,το φοβερό κωμικό δίδυμο.

Καλλιτέχνες που υπηρετούν την συνέχεια της commedia dell’ arte, αυτό το εξαιρετικό είδος ιταλικού κωμικού θεάτρου! Σήμερα είναι πλέον πασίγνωστοι σε όλη την Ευρώπη, με τα media στο εξωτερικό να τους υμνούν και να τους κατατάσσουν στους ελάχιστους καλλιτέχνες που υπηρετούν την συνέχεια της commedia dell’ arte., λέει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Οι Lucchettino συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τους Άγαμους Θύτες πριν 12 χρόνια, όταν ο Ιεροκλής τους κάλεσε να συμπράξουν στις τότε παραστάσεις τους, στον Ζυγό.

Και η νέα μπάντα, Σαρανταποδαρούσα; Μετά από πολύωρες και αιματηρές ακροάσεις νέων καλλιτεχνών, επιλέχθηκαν έξι ταλαντούχοι τραγουδιστές και μαζί με την εμπειρία των βιρτουόζων καταδρομέων μουσικών στήθηκε μια εκπληκτική μπάντα που ήδη εμφανίζεται κάθε Παρασκευή στο PASSPORT ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Upstairs. Παίζουν και τραγουδούν λαϊκά, που δεν ακούγονται συνήθως σε νυχτερινά κέντρα.

— Πάμε στο θέατρο. Μεγάλη εμπορική επιτυχία το Έγκλημα και Τιμωρία. Φέτος πολλοί συνάδελφοι σας λένε ότι γενικώς οι θεατρικές παραστάσεις δεν ξεκίνησαν καλά ,κυρίως από εισπρακτικής πλευράς.

— Από όσο γνωρίζω η γενική αίσθηση είναι αυτή. Το Έγκλημα και Τιμωρία μάλλον επειδή είχε καλή φήμη από πέρυσι πάει καλά, πολύ καλά και ίσως καλύτερα και από την πρώτη μας χρονιά.

— Σε ό,τι αφορά στα τηλεοπτικά πράγματα τώρα…η τηλεόραση δεν πάει καθόλου καλά.

— Το τοπίο είναι αυτό. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Πρέπει να έχεις τουλάχιστον μαντικές ικανότητες για να προβλέψεις το τι θα συμβεί στην τηλεόραση.

— Θέλω να σταθούμε λίγο στο κεφάλαιο Mega, γιατί ήσασταν ένας από τους ηθοποιούς που έπαιξαν σε σίριαλ του άλλοτε μεγάλου καναλιού. Πώς νιώσατε βλέποντας την κατάρρευση του ή αν θέλετε τη στοχοποίηση του.

— Κοίτα, όταν ένα κανάλι με τόσο μεγάλη παράδοση καικυρίως στο κομμάτι της ψυχαγωγίας νομίζω ότι ήταν πρωτοπόρο το Mega- μόνο λύπη μπορεί να σου προκαλέσει που αυτό το κανάλι είναι σε αδράνεια. Τώρα το τι ακριβώς έχει συμβεί και το τι πρόκειται να συμβεί, πιστεύω ότι είναι πολύπλοκο και μη προβλέψιμο.

— Ήσασταν από τους τυχερούς που ζήσατε τα «χρυσά χρόνια» της τηλεόρασης. Έχετε συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι μισθοί, πλέον, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν;

— Όλη η χώρα, πλέον, βρίσκεται στον αέρα. Οι ζωές μας έχουν αλλάξει. Ό,τι συνέβη σε όλους τους εργαζόμενους. Είτε ήταν στη λεγόμενη μικρομεσαία κατηγορία, όπως είναι οι προνομιούχοι ηθοποιοί, καθώς οι υπόλοιποι δεν ανήκαν ούτε στις καλές εποχές σε αυτή την κατηγορία -παρότι ο κόσμος το νομίζει αυτό λόγω της δημοσιότητας.

— Καταλαβαίνετε πως, τουλάχιστον, για τους μισούς Έλληνες τα πράγματα είναι απαισιόδοξα. Βλέπετε τι συμβαίνει γύρω μας.

— Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που τις καλές εποχές αμείβονταν, κυρίως από το δημόσιο, πολύ υψηλά και τώρα είναι αυτοί που φωνάζουν ότι πλήρωσαν. Τώρα που πραγματικά πεινάνε καταλαβαίνετε πόσο φαιδρά μας φαίνονται όλα αυτά που έλεγαν τότε. Και μιλάμε για εμάς τους απλούς πολίτες. Οπότε μπορείτε να βγάλετε συμπέρασμα και δεν χρειάζεται να πούμε τι συνέβαινε στα υψηλότερα κλιμάκια και στις παρυφές της εξουσίας.

— Παρακολουθήσατε τις εξελίξεις με τον νόμο Παππά; Πώς είδατε την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει το τηλεοπτικό τοπίο;

— Θεωρώ ότι θα έπρεπε να κάνουμε μια συνέντευξη ολόκληρη γι’αυτό το θέμα. Είναι πολύπλοκο ζήτημα, δεν είναι τόσο απλό και γι’ αυτό θα ήθελα να μην αναφερθώ καθόλου σε αυτό. Προσωπικά πιστεύω σε δύο πράγματα: Σαφώς από τη μία ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες λειτουργίας και προϋποθέσεις -και, μάλιστα, όσο το δυνατόν γίνεται πιο αυστηρές για να λειτουργεί στην Ελλάδα ένα πλαίσιο- και σαφώς από την άλλη ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνία και πλουραλισμός. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει απόλυτα στις δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλά η έλλειψη δημοκρατικής συμπεριφοράς δυστυχώς δεν αφορά μόνο το τηλεοπτικό μας πλαίσιο.

Είναι ένα από τα τουλάχιστον 10 κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να λύσουμε σαν κοινωνία και σαν χώρα, γιατί οι θεσμοί όλα αυτά τα χρόνια καταλαβαίνετε ότι …. και είμαι από αυτούς που δεν το λέω τώρα με την κρίση, γκρίνιαζα για το σεβασμό στους κανόνες και τους θεσμούς εδώ και πολλά χρόνια. Παρ’ όλη τη ρητορική δεν νομίζω ότι το θέμα με τον τρόπο που συζητιέται δημόσια θίγεται η ουσία του προβλήματος. Περισσότερο αυτοί που φωνάζουν για τους θεσμούς είναι αυτοί που τους καταστρατηγούν… Πιστεύω απόλυτα στην πολυφωνία..

— Είχατε πει παλαιότερα ότι παρόλο που δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει ο Αλέξης Τσίπρας να σας δει.

— Είναι τιμή μας όχι μόνο για τον πρωθυπουργό, αλλά για οποιονδήποτε Έλληνα, οποιονδήποτε πολίτη να βλέπει την παράστασή μας. Είναι τιμητικό να σε επισκέπτονται… είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Δεν μπαίνω σε τρέχοντα πολιτικά θέματα. Είμαι ενεργός πολίτης και όχι πολιτικός.

Μέσα από κάποια κείμενα που γράφω για τους Άγαμοι Θύται «εκφράζω» κάποιες, αν όχι θέσεις τουλάχιστον κάποιες απόψεις, γιατί θέσεις δεν εκφράζουμε, ερωτήματα θέτουμε στις δικές μας δουλειές θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μου και η στάση μου απέναντι στα πράγματα.

— Κάποια εκπομπή που επρόκειτο να παρουσιάσετε στην ΕΡΤ σε ποια φάση βρίσκεται;

— Έχει «παγώσει» λόγω γραφειοκρατίας πριν ακόμα εγώ απαντήσω θετικά ή αρνητικά. Είχε γίνει μια κουβέντα που φαντάζομαι ότι «πάγωσε». Ήταν υπό συζήτηση το αν θα το κάνω και το κύριο κριτήριο ήταν το όλο κόνσεπτ της εκπομπής, αν θα είχε ενδιαφέρον και αν εγώ θα μπορούσα να ανταποκριθώ, γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά προς στιγμήν δεν προχώρησε και δεν προχώρησαν οι συζητήσεις γιατί «πάγωσαν» σε ένα σημείο για λόγους εσωτερικούς γραφειοκρατικούς, τεχνικούς.

— Πώς «είδατε» το όλο θέμα και τις αντιδράσεις που προέκυψαν με την εκπομπή που έχει αναλάβει στην ΕΡΤ ο συνάδελφός σας Γιάννης Μπέζος και το ύψος της αμοιβής του;

— Είναι ανόητος αυτός ο σάλος που προκλήθηκε. Από ό,τι έμαθα και πληροφορήθηκα το κόστος είναι φυσιολογικό και ίσως είναι και φθηνή η παραγωγή. Ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας ικανότατος συνάδελφος και πολύ σοβαρός. Δηλώσεις που γίνονται αβασάνιστα δημοσίως και δημιουργούνται τέτοια θέματα νομίζω ότι είναι φοβερή ροπή το παραμικρό να το κάνουμε σοβαρό θέμα.

— Είστε από τους ανθρώπους που τολμούν;

—Δεν γίνεται σε όλους τους χώρους το ίδιο. Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες στον επαγγελματικό μου χώρο πιστεύω ότι τολμώ να κάνω πράγματα, αν και δεν θα το χαρακτήριζα τόλμη, αλλά περισσότερο ως εσωτερικό κίνητρο. Αν κάτι μ’αρέσει μπορεί να φαίνεται στους άλλους πολύ τολμηρό. Για μένα είναι απλά φυσική επιλογή. Ένας τρόπος να βλέπω τα πράγματα από τα νιάτα μου μέχρι τώρα που θα’ πρεπε να είμαι πιο συντηρητικός. Αλλά… δεν βάζω μυαλό!

— Σε 10 χρόνια πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας;

— Δεν τολμώ να τον φανταστώ γιατί όταν οι άνθρωποι κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει!

Keywords
Τυχαία Θέματα