Η Κύπρος δανείστηκε 100 εκατ ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο από τις αγορές

17:00 4/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Με επιτόκιο 0,02% δανείστηκε η Κύπρος το ποσό των 100 εκατ. ευρώ από τις αγορές, για διάστημα 13 εβδομάδων. Και μάλιστα με το ενδιαφέρον να είναι τετραπλάσιο της έκδοσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, στη χθεσινή δημοπρασία γραμματίων 13 βδομάδων, η μέση απόδοση των €100 εκατ. που δανείστηκε το κυπριακό κράτος περιορίστηκε στις δύο μονάδες βάσης (0,02%), με προσφορές

που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΔΔΧ που επεξεργάστηκε το StockWatch, τον τελευταίο χρόνο δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2016, το κόστος δανεισμού μέσω έκδοσης γραμματίων 13 βδομάδων έχει μειωθεί κατά 46 μονάδες βάσης φτάνοντας στο χαμηλότερο ιστορικό σημείο.

Πέραν του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, μείωση παρατηρήθηκε το τελευταίο έτος και στις αποδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια κυρίως λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κυβερνητικών ομολόγων αλλά και λόγω της υποχώρησης του οικονομικού και πολιτικού ρίσκου στην περιοχή.

Η μείωση του κόστους δανεισμού φαίνεται να σχετίζεται με την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα προσαρμογής και με τις θετικές επιδόσεις που παρουσιάζει η οικονομία.

Στις αρχές του 2015 η Κύπρος εξέδιδε γραμμάτια 13 βδομάδων με αποδόσεις που πλησίαζαν το 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα