Η Ελλάδα με 52% έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

21:53 14/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Η οικονομία της ευρωζώνης επιστρέφει σε επιδόσεις στα προ κρίσης επίπεδα, με την ανεργία να κινείται σε χαμηλό οκταετίας και τους μισθούς να αυξάνονται.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα που υπέστη και το μεγαλύτερη πλήγμα από την κρίση προσπαθεί να ανακάμψει, αλλά επειδή έχασε πολύ χρόνο, εξακολουθεί να απέχει σημαντικά σε επιδόσεις από τις άλλες χώρες. Αυτό το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν με τίτλο: «Εξελίξεις ως προς την αγορά εργασίας και τους μισθούς στην

Ευρώπη», που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οπως επισημαίνει η έκθεση, η απασχόληση στην Ε.Ε. ξεπέρασε τα αντίστοιχα επίπεδα πριν από την κρίση, καθώς οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 235 εκατομμύρια. Στο 7,6% διαμορφώνεται το ποσοστό ανεργίας και, επομένως, προσεγγίζει τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την ύφεση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, έχει καταστεί ευκολότερη η ανεύρεση εργασίας για τους ανέργους, ενώ οι πιο ευέλικτες ρυθμίσεις απασχόλησης επέφεραν οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οδήγησαν σε χάσμα μεταξύ των εργαζομένων με διαφορετικούς τύπους συμβάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι.

Αμοιβές
Οι μισθοί αυξήθηκαν το 2016 κατά 1,2 % στην ευρωζώνη, ενώ καταγράφηκε αύξηση σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη. Τα κράτη-μέλη με συγκριτικά χαμηλό επίπεδο μισθών (όπως οι χώρες της Βαλτικής, η Ουγγαρία και η Ρουμανία) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί συγκλίνουν σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, σε πολλές χώρες ο ρυθμός αύξησης των μισθών εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο με βάση την πρόσφατη πτώση της ανεργίας. Επιπλέον, σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη, οι μισθοί των προσωρινά απασχολουμένων είναι χαμηλότεροι από εκείνους των εργαζομένων αορίστου χρόνου, κυρίως στα κράτη-μέλη όπου το ποσοστό της προσωρινής απασχόλησης είναι υψηλότερο.

Εντός συνόρων
Σχετικά με την Ελλάδα, το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, αφού δεν ξεπερνάει το 52%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 66,1%, στην ευρωζώνη 65,4% και στη Σουηδία, τη χώρα με την καλύτερη επίδοση, στο 76%. Πάντως, σε σχέση με το 2014 η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, στις γυναίκες η απασχόληση ήταν το 2016 μόλις 43,3% και στους άνδρες 61%, ενώ οι αντίστοιχοι μέσο όροι στην ευρωζώνη ήταν 60,3% και 70,5%.

Το 2016 το 60,3% των Ελλήνων εργαζόμενων είχε σύμβαση αορίστου χρόνου, το 6,6% ήταν σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης και 33,1% ελεύθεροι επαγγελματίες. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματικών επί του συνόλου των εργαζόμενων στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος ήταν μόλις 15,2%.

Από τα στοιχεία της έκθεσης, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι αυτά για τη μακροχρόνια ανεργία (άνεργοι πάνω από 12 μήνες), όπου το ποσοστό στην ευρωζώνη είναι 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 50,2% των ανέργων, ενώ στην Ελλάδα φτάνει τις 16 μονάδες, που είναι περίπου 72% των ανέργων. Η μακροχρόνια ανεργία θεωρείται προπομπός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τέλος, σε σχέση με τους μισθούς τη διετία 2014-2015, στην Κύπρο και στην Ελλάδα σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις στην ευρωζώνη, οι οποίες κυμάνθηκαν από -2 έως -3%, ενώ το 2016 η Ελλάδα κινήθηκε με μικρό θετικό πρόσημο (κάτω της μονάδας).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα