Η Ελλάδα απειλείται με ταξικό σχίσμα

21:18 12/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Η μέρα μίκρυνε (και θα μικρύνει ακόμη περισσότερο), άρχισαν οι βροχές, σε λίγο και τα κρύα, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ μαζί με καταιγίδα νέων φόρων, και εκατομμύρια Έλληνες ετοιμάζονται να περάσουν τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών.

Και όμως…το 2015 είχε ξεκινήσει με πολλές ελπίδες. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε γίνει πρωθυπουργός υποσχόμενος κατάργηση του μνημονίου,

εκδίωξη της τρόικας, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, απόδοση της 13ης σύνταξης σε όσους έπαιρναν έως 700 ευρώ, επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, διεθνή διάσκεψη για το χρέος…

Οι λιγότερο ευκολόπιστοι τον ψήφισαν τον περασμένο Ιανουάριο στη λογική «και τα μισά να κάνει, η ζωή μας θα βελτιωθεί σημαντικά». Και παρότι διαπίστωσαν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, διότι απλούστατα οι δανειστές δεν υποχωρούν ούτε κατά κεραία, παρότι δηλαδή συνειδητοποίησαν με οδύνη ότι μέσα στο ευρώ δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν των μνημονίων, τον ξαναψήφισαν εκτιμώντας ότι έδωσε μεγάλη μάχη.

Δυστυχώς, τώρα φτάνει η ώρα του λογαριασμού του τρίτου μνημονίου -εκείνου που έφερε ο Σύριζα με τους ΑΝΕΛ. Ολοκληρωτική επίθεση κατά των ιδιοκτητών ακινήτων -που είχε ξεκινήσει όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας. Νέο χτύπημα στους συνταξιούχους, αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, προκαταβολή φόρου 100% στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξήσεις στον ΦΠΑ στα νησιά, άνοδο στα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση. Και μετωπική επιδρομή σε ό,τι έχει απομείνει από τη μεσαία τάξη.

Με το πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα απειλείται με ταξικό σχίσμα. Ο κίνδυνος να χωριστεί η κοινωνία σε πλούσιους και φτωχούς -χωρίς να υπάρχουν ενδιάμεσες κοινωνικές ομάδες- είναι τεράστιος.

Η ιδέα για ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία εμπεριέχει ακριβώς αυτόν τον συμβολισμό. Μόνον οι πλούσιοι θα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ιδιωτική Εκπαίδευση -οι υπόλοιποι θα είναι υποχρεωμένοι να τα στέλνουν σε δημόσια σχολεία, που είτε θα υπολειτουργούν είτε θα παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών. Έτσι κι αλλιώς, πάντα θα βρίσκεται κάποιος Μπαλτάς για να τα κάνει θάλασσα.

Όσο για εκείνους που μέχρι τώρα έκαναν «το σκατό τους παξιμάδι» και προσέφεραν στα παιδιά τους τη δυνατότητα μιάς καλής αφετηρίας, ενός καλού ιδιωτικού σχολείου, θα πρέπει στο εξής να τους αναζητούμε μέσω του Ερυθρού Σταυρού… Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να στέλνει τα δυο παιδιά σε ιδιωτικό. Με δυο λόγια, όπου φτωχός κι η μοίρα του, που έλεγαν οι παππούδες μας…

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πει «Ναι σε όλα» στην τρόικα, ώστε να κλείσει θετικά την αξιολόγηση των συμφωνηθέντων στο μνημόνιο, πριν από τα Χριστούγεννα. Στόχος του είναι μετά από αυτό να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία υποστηρίζει πάσει δυνάμει το ΔΝΤ.

Καιι όταν λέμε ΔΝΤ, εννοούμε τον Πολ Τόμσεν, που «εκτοξεύτηκε» στη θέση του επικεφαλής όλης της Ευρώπης λόγω της μεγάλης «επιτυχίας» των προβλέψεών του για την Ελλάδα. Ο κύριος αυτός, λοιπόν, που έκανε σε όλα λάθος, απαιτεί την απομείωση του ελληνικού χρέους (καλό για εμάς), αλλά και το περαιτέρω τσεκούρωμα του ασφαλιστικού (πολύ κακό για εμάς).

Η γνώμη μου είναι πως η κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε όλα, για να εξασφαλίσει τη μείωση του χρέους και να μπορεί να απευθύνεται στους Έλληνες λέγοντας ότι ναι μεν σας άλλαξα τον αδόξαστο στους φόρους και στις περικοπές μισθών και συντάξεων, ωστόσο έσωσα τις επόμενες γενιές.

Αν λυθεί το πρόβλημα του χρέους είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν σταδιακά οι αγορές για τον δανεισμό της χώρας και έτσι να αρχίσει η απαγκίστρωση από το μνημόνιο, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου του 2018. Μετά από εκείνη την ημερομηνία ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να κάνει εκλογές διακηρύσσοντας ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ρύθμισε οριστικά το χρέος της.

Αυτός ακριβώς είναι ο σχεδιασμός του. Βέβαια, συχνά η πραγματικότητα έρχεται να ανατρέψει ακόμη και τα πιο συγκροτημένα πλάνα. Πόσο μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει η μεταβλητή των Ελλήνων, οι οποίοι πρέπει να αντέξουν έως τότε…

Keywords
Τυχαία Θέματα