Γκάμπριελ- Σταθάκης «μαζί» στην προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων

19:36 30/6/2016 - Πηγή: Aixmi

«Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, έχοντας τόσες πολλές αντιδράσεις. Και τώρα ώρα για την ανάπτυξη» ανέφερε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η συζήτηση πλέον θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.
Σημείωσε ακόμη ότι το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων

για επενδύσεις στη χώρα μας, είναι μεγάλο, αναφέροντας μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει πόρους από το γερμανικό δημόσιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και να υποδεχθεί επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα, κάνοντας λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας ο αντικαγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Όπως είπε, η μία συμφωνία θα αποβλέπει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καινοτόμων προϊόντων και η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια.

Εξήγησε ότι υπάρχει στη Γερμανία ένα πολύ καλό πρόγραμμα, του οποίου κάνουν έντονη χρήση οι μικρομεσαίοι, διότι υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε θέματα κυρίως καινοτομίας.

«Το πρόγραμμα αυτό θα το ανοίξουμε και για την Ελλάδα, για χρηματοδότηση και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με προγράμματα και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε καινοτόμα προγράμματα. Το πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα το έχουμε επεκτείνει και στο Ισραήλ και στην Πολωνία και θα προσθέσουμε και ως τρίτη χώρα την Ελλάδα. Είμαι δε βέβαιος ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση από τις ελληνικές επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή στη Γερμανία οι οποίες συνεργάζονται. Είναι ελληνικές ή γερμανικές και βρίσκονται στην Ελλάδα, ή στη Γερμανία. Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε νέα προϊόντα και σε νέες διαδικασίες παραγωγής, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και εξήγησε ότι αναφέρεται σε όλο το φάσμα των προϊόντων.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικά στη διάθεσή του 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όχι μόνο για την Ελλάδα, και είναι ανοιχτό και αιτήσεις μπορούν να γίνουν άμεσα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι έχει να κάνει με την αειφόρο ανάπτυξη. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό όσον αφορά τις ανανεώσιμες ενέργειες και πηγές ενέργειας, αντικείμενο και πεδίο, στο οποίο στη Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία.

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα αυτό και για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, θα προκύψει και η δεύτερη αυτή συμφωνία.

Όπως υπογράμμισε, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η εποχή που στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη περάσει και, αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να σκεφτόμαστε, κυρίως, τα θέματα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.
«Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα εξέπληξε, διότι, αντί για συρρίκνωση, σημειώθηκε ανάπτυξη, αν και μικρή. Όποιος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, δεν επιβαρύνει μόνο υπερβολικά τους ανθρώπους, αλλά θέτει και σε κίνδυνο και αυτή τη μικρή ανάπτυξη, η οποία διαφαίνεται» υποστήριξε.

«Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό, πρώτον, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθούν τα κοινωνικά συστήματα στην Ελλάδα και δεύτερον, να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, από ευρωπαϊκής πλευράς, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να προωθηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και στην ενέργεια και νομίζω ότι και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για το σκοπό αυτό» επισήμανε.

Ο κ. Γκάμπριελ επισήμανε ότι πλέον δεν τίθεται θέμα για Grexit, ενώ αναφερόμενος στο Brexit, τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει να λήξει άμεσα, διότι επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης, για το ίδιο θέμα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορη σταθεροποίηση, εκτιμώντας ότι εάν γίνει αυτό, τότε η Ελλάδα θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο. ​

Keywords
Τυχαία Θέματα