Φουστ-Μπέκερ: Η ανικανότητα αυτοδέσμευσης το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης σε αντίθεση με τον Οδυσσέα

12:14 11/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Με κοινό τους άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο επικεφαλής του IFO του Μονάχου καθηγητή Κλέμενς Φουστ και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου στο Μίνστερ Γιοχάνες Μπέκερ παραλληλίζουν την ευρωζώνη με τον Οδυσσέα τονίζοντας ότι εκείνος δεν ακολούθησε τις Σειρήνες ενώ σε αντίθεση η Ευρωζώνη είναι αδύνατο να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο οικονομολόγοι: «Ο Έλληνας μυθικός ήρωας, Οδυσσέας, ήταν σε θέση να εκχωρήσει την κυριαρχία και την ελευθερία να αποφασίζει, τουλάχιστον προσωρινά, αντίθετα οι χώρες της ευρωζώνες είναι ανίκανες να αυτοδεσμευτούν. Δεν θέλουν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε τόσο σημαντικούς τομείς, όπως ο δημοσιονομικός και οικονομικός, με το επιχείρημα ότι είναι κυρίαρχες δημοκρατίες και αρκούνται μόνο σε υποσχέσεις και αυτοδεσμεύσεις ότι θα περιορίσουν τα χρέη, που όμως στη συνέχεια δεν κάνουν… Η ανικανότητα αυτοδέσμευσης είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης».

Αναφερόμενοι στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΕ επισημαίνουν: «Η Ελλάδα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη και μαζί της η ευρωκρίση. Υπάρχει δυσκολία στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο του Ιούλιου του 2015, γιατί η Αθήνα εφαρμόζει μη ικανοποιητικά τις δεσμεύσεις της. Επί πλέον, το ΔΝΤ απειλεί με έξοδο, γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που υπό τη γερμανική οπτική γωνία θέτει όλο το πρόγραμμα σε αμφισβήτηση».

Αν και κάνουν μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, αλλά κυρίως της Πορτογαλίας, επικεντρώνουν την ανάλυσή τους στη Γαλλία και την Ιταλία με το τεράστιο χρέος καθώς οι κυβερνήσεις τους δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν όπως σημειώνουν προσθέτοντας πως καταγράφεται όξυνση στον διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών. «Ο Βορράς κατηγορεί τον Νότο για κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, ο Νότος κατηγορεί τη Γερμανία για εμμονή στη μείωση των χρεών και οι χρηματαγορές γίνονται πιο νευρικές. Γίνεται σαφές ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα