Έξι χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο…

08:26 3/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Πριν από έξι χρόνια σαν σήμερα – 3 Μαίου του 2011 – το βαρκάκι της ψυχής του Θανάση Βέγγου έβαλε πλώρη στα γαλήνια νερά της θάλασσας της ανάπαυσης. Το ανεκτίμητο έργο που άφησε πίσω του ο σημαντικότερος έλληνας ηθοποιός όλων των εποχών θα ζει εσαεί μέσα από τις ταινίες του. Κυρίως όμως όσοι τον αγάπησαν – η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι θαυμαστές του – θα έχουν οδηγό την καλοσύνη και το ήθος του.

Να προσθέσω κι εγώ μια πινελιά αγάπης στον καμβά

των αναμνήσεων για τον Άνθρωπο Θανάση Βέγγο.

Η Σώτη Τριανταφύλλου είχε γράψει τότε, ότι ο θάνατος του Βέγγου διατάραξε το ισοζύγιο της ανθρωπιάς και της καλοσύνης στη μικρή μας χώρα. Μπορεί αυτή η σκέψη να είναι ό,τι πιο όμορφο διάβασα ποτέ στη ζωή μου. Γνώρισα τον Θανάση Βέγγο και του μίλησα μόνο μια φορά για μόλις πέντε λεπτά πριν είκοσι χρόνια σε μια θεατρική παράσταση που έδωσε στη Ραφήνα τον Σεπτέμβριο του 1998. Θα θυμάμαι πάντα το βλέμμα του και τα γλυκά λόγια που μου είπε. «Να αγαπάς τους ανθρώπους παιδί μου και να κάνεις πάντα το καλό». Τον αγκάλιασα, έκλαψα από χαρά που τον είχα γνωρίσει, έβγαλα μια φωτογραφία μαζί του και δεν τον ξαναείδα ποτέ.

Μεγάλωσα με τις ταινίες του. Γέλασα ατέλειωτες ώρες. Τον μιμήθηκα. Στο γραφείο μου έχω τη φωτογραφία μαζί του. Δίπλα με τους δικούς μου που έχουν φύγει από τη ζωή. Τους γονείς και την αδελφή μου. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν κάτι σαν οικογενειά μου. Από παιδί του γυμνασίου κατάλαβα ότι αυτός ο Άνθρωπος δεν ήταν απλά ένας κωμικός ηθοποιός. Ήταν ένα φως καλοσύνης. Ένα κεράκι ελπίδας.

Ο Θανάσης Βέγγος περπάτησε μόνο στο δρόμο της αθωότητας. Της Δημοκρατίας χωρίς ανταλλάγματα. Της πίστης στην οικογένεια. Του αγνού χιούμορ. Και να φανταστείτε ότι οι χαρτογιακάδες της εποχής δεν του έδιναν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Τον θεωρούσαν… ατάλαντο.

Και κάτι ακόμη: Ο Βέγγος είναι ένα καλλιτεχνικό κράμα από Σαρλό, Λουί ντε Φινές, Πίτερ Σέλλερς, Χονδρό – Λιγνό, Φράνκο – Τσίτσο, τρίο Στούτζες. Με μία διαφορά ότι κανένας απ όλους αυτούς δεν ήταν Έλληνας.
Άρα ο Βέγγος! Ο μοναδικός μυστικός πράκτωρ Θου Βου. Που με κάθε κίνηση, βλέμμα, γκριμάτσα, ατάκα ή γκάφα σε έστελνε σε έναν μαγικό κόσμο, πασπαλισμένο με αγάπη, αθωότητα και ευωδιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα