Ένταση στην G7 ανάμεσα σε Μέρκελ-Τραμπ – Η καγκελάριος τον έβαλε στη θέση του

17:04 27/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Χάος χωρίζει Άνγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τραμπ που δείχνουν ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε κανένα σημείο.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο πλαίσιο της G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας ενώ αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ο Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη και καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να επισκεφθεί Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ το ίδιο έκανε και η καγκελάριος της Γερμανίας λίγο αργότερα, ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε στη συζήτηση των ηγετών των επτά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη.

Η

Μέρκελ δεν χαρίστηκε στον Τραμπ και τις δηλώσεις του προς κορυφαία στελέχη της ΕΕ ότι το Βερολίνο συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» όσον αφορά στο εμπόριο κι ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πουλάνε υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στη χώρα του. «Δείτε όλα αυτά τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι φρικτό. Θα το σταματήσουμε» είπε στη συνάντηση που είχε με Γιούνκερ και Τουσκ σύμφωνα με το Spiegel.

Η Μέρκελ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι εξήγησε στον Τραμπ πως το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφείλεται σε λόγους που η Γερμανία εν μέρει αδυνατεί να ελέγξει, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όπως σημειώθηκε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, προκειμένου να προλάβει, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, τυχόν τιμωρητικές ενέργειες από μέρους της Ουάσινγκτον που θα οφείλονται σε μια ελλιπή εικόνα.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Γκάρι Κον τόνισε ότι ο πρόεδρος «είπε ότι συμπεριφέρονται πολύ άσχημα όσον αφορά το εμπόριο, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τη Γερμανία». Ο Κον επέμεινε στο ότι ο Τραμπ αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τους Γιούνκερ και Τουσκ στις γερμανικές του ρίζες για να υπογραμμίσει πως δεν τρέφει εχθρικά αισθήματα έναντι του γερμανικού λαού. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, ο Σον Σπάισερ, προσπαθώντας να εξευμενίσει τους Γερμανούς είπε ότι ο Τραμπ τρέφει «τρομερό σεβασμό» για τη Γερμανία και η διαμαρτυρία του αφορούσε αποκλειστικά και μόνο αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη συνάντηση.

Ένταση υπήρξε ωστόσο και ανάμεσα στους υπόλοιπους ηγέτες και τον Τραμπ όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, καθώς ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού.

Αυτό ανακοίνωσε η Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για έντονη συζήτηση ανάμεσά τους. Οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 προέτρεψαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει τις συμφωνίες του Παρισιού.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου θα αναφέρεται ότι οι έξι ηγέτες συμφωνούν ενώ θα δίνεται χρόνος στον Τραμπ να εξετάσει το θέμα και να αποφασίσει μόλις επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα