Ελευθερία Αρβανιτάκη: Κανένας πολιτικός δεν μας είπε αλήθεια

17:32 14/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Ακούγοντας τυχαία στο ραδιόφωνο «Της καληνύχτας τα φιλιά», ταυτόχρονα σχημάτιζα στο τηλέφωνό μου τον αριθμό της Ελευθερίας Αρβανιτάκη για να κάνουμε συνέντευξη. Με τα τραγούδια της έχω μεγαλώσει και τα σιγοτραγουδώ μέχρι σήμερα.

Σε σύγκριση με τις αμέτρητες διαχρονικές επιτυχίες που έχει στο ενεργητικό της, οι συνεντεύξεις της είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Φέτος το χειμώνα απείχε από τα μουσικά δρώμενα, αλλά στις 12 Ιουλίου θα συμμετάσχει με τον αγαπημένο σε όλους, Διονύση Σαββόπουλο, στη μεγάλη γιορτή του τραγουδιού στο Καλλιμάρμαρο. Είναι για εκείνην, οικογένεια. Ο παιδικός της

ήρωας όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί.

Ευγενική, με χιούμορ, και άνεση, απάντησε σε όλα. Μίλησε για την πολιτική και πόσο την είχε πειράξει η παλιότερη δήλωση του Πάγκαλου, «όλοι μαζί τα φάγαμε», αναφέρθηκε στην κρίση και πώς την διαχειρίστηκε, στον έρωτα και τι σημαίνει για εκείνη.

Μ.Σ Στις 12 Ιουλίου θα συμμετάσχετε στη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος ξέρω ότι στάθηκε δίπλα σας στα πρώτα σας βήματα

Ε.Α Η Οπισθοδρομική κομπανία, στην οποία ανήκα για 5 χρόνια, ξεκίνησε την πορεία της με τον Διονύση Σαββόπουλο, μαζί ανεβήκαμε πρώτη φορά στη σκηνή κι ήταν ο παραγωγός του πρώτου μας δίσκου. Με τον Διονύση μάς συνδέει μια ιστορία μεγάλη και μια εκτίμηση βαθιά. Τώρα υπάρχει και η πρόσκληση από τον ΣΚΑΙ για το «Όλοι μαζί μπορούμε», που είναι μία θαυμαστή κίνηση για τους ανθρώπους που υποφέρουν από την κρίση, και με πολύ χαρά και με συγκίνηση συμμετέχουμε μετά την πρόσκληση του Διονύση.

Ο Σαββόπουλος είναι ο παιδικός μου ήρωας σε μουσικό επίπεδο

Μ.Σ Μπορείτε να μου πείτε τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστό στα μάτια σας τον Διονύση Σαββόπουλο;

Ε.Α Είναι ο παιδικός μου ήρωας, ο νεανικός μου ήρωας, σε μουσικό επίπεδο. Είναι μία μοναδική προσωπικότητα και νομίζω ότι αυτά που έχει δώσει μουσικά στην Ελλάδα είναι ανεκτίμητα, είναι μοναδικά και θα μείνουν στην ιστορία ως είδος γραφής και ως είδος έκφρασης, και στιχουργικής και μουσικής, ένα μεγάλο υλικό προς μελέτη. Τα τραγούδια του είναι μία πολύ σπουδαία παρακαταθήκη, θα έπρεπε αυτά να βρίσκονται στα χείλη μας, ολωνών και για χρόνια.

Με συγκλόνισε που η Ελλάδα συγκέντρωνε είδη πρώτης ανάγκης για τους φτωχούς

Μ.Σ Είπατε προηγουμένως ότι η κίνηση «Όλοι μαζί μπορούμε» σας συγκίνησε…

Ε.Α Ναι… Θυμάμαι τον εαυτό πολύ συγκινημένο, όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, τους πρώτους μήνες της κρίσης που άκουγα από το ραδιόφωνο για το ότι πρέπει να μαζευτούν χρήματα, τρόφιμα βασικά και ρούχα για τους άπορους και για τους ανθρώπους που χτυπάει αλύπητα η κρίση. Θυμάμαι ότι ίσως ήταν από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους που έχω ζήσει, το να χρειάζεται ξαφνικά η Ελλάδα να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει τον κόσμο ο οποίος πλήττεται. Η πληγή άνοιξε για όλους. Κάποιους τους άγγιξε πολύ βαθύτερα, και κάποιους λίγο ελαφρύτερα, και κάποιους καθόλου.

Μ.Σ Εσείς πώς διαχειριστήκατε την κρίση; Περιμένατε ποτέ ότι η χώρα μας θα έφτανε στο σημείο αυτό; Σας περνούσε ποτέ από το μυαλό;

Ε.Α Δεν το είχα σκεφθεί ποτέ. Ήμασταν όλοι πολύ ευτυχείς γιατί όλα πηγαίνανε πολύ καλά, υπήρχε μία μεγάλη αμετροέπεια, δυστυχώς δεν υπήρξε η σωστή ενημέρωση, η πολιτική, αλλά και από μεριάς της αντιπολίτευσης. Της όποιας αντιπολίτευσης εκείνα τα χρόνια για να μας προετοιμάσει ότι έρχεται μία κατάσταση στην οποία είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Είναι μεγάλος ο θυμός γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Τίποτα δεν προσπάθησε να συγκρατήσει αυτήν την κατηφόρα και τίποτα να μας προετοιμάσει για κάτι τέτοιο.

Υπήρχαν άνθρωποι που ήξεραν τι θα γίνει προ κρίσης

Μ.Σ Πιστεύετε ότι έπαιξαν ρόλοι οι ειδήσεις στην τηλεόραση; Μπορεί να έκρυβαν κάποια πράγματα;

Ε.Α Όποιοι κάνουν οικονομικό ρεπορτάζ, ναι, γιατί αυτό το πράγμα ήταν το πιο πιθανό να συμβεί. Άρα, υπήρχαν άνθρωποι που ήξεραν τι γίνεται. Κι, επίσης, μία αντιπολίτευση που έπρεπε αυτό το πράγμα να το κάνει σημαία της. Εδώ είδαμε καθησυχασμένους τους πάντες.

Θύμωσα παρά πολύ όταν ο Πάγκαλος είπε «όλοι μαζί τα φάγαμε»

Μ.Σ Τελικά για αυτήν την κατάσταση φταίνε οι πολιτικοί ή οι πολίτες που ψήφιζαν κατά ένα μεγάλο ποσοστό με βάση το προσωπικό τους συμφέρον και βόλεμα του παιδιού τους, ενδεχομένως στο δημόσιο;

Ε.Α Εννοείται ότι φταίνε οι πολιτικοί, εννοείται ότι εμείς ψηφίζουμε ανθρώπους που θα πάνε την Πολιτεία ένα βήμα πιο πέρα. Εγώ και πολλοί ακόμη πάντα ψηφίζαμε με τον τρόπο που λέει ότι χρειάζεται έλεγχο η εξουσία έλεγχο, χρειάζεται να πηγαίνει ένα βήμα μπροστά την πολιτεία. Εδώ είδαμε ότι πήγαινε αιώνες πίσω.

Είχα θυμώσει παρά πολύ όταν είχε πει ο κύριος Πάγκαλος ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Τι σημαίνει, μαζί τα φάγαμε; Η δουλειά του ήταν άλλη. Εμείς τον πληρώνουμε για να είναι στο Κοινοβούλιο, τον κύριο Πάγκαλο, τον οποιονδήποτε κύριο Πάγκαλο, για να υπηρετεί τους πολίτες. Και η υπηρεσία στους πολίτες είναι τους κάνω λίγο καλύτερους. Αυτή είναι η δουλειά του. Όχι να γυρίσει μετά από χρόνια και να πει «μαζί τα φάγαμε».

Μάλλον έχουμε ξεχάσει ποια είναι η λειτουργία, για ποιο λόγο ψηφίζουμε. Ψηφίζουμε ανθρώπους που θα φέρουνε βελτίωση σε οτιδήποτε απασχολεί την Πολιτεία. Ο πολίτης γι αυτό ψηφίζει. Ακόμη και το παιδί του να θέλει να βάλει κάπου, στο δημόσιο ας πούμε, ψηφίζει για κάτι καλύτερο για το παιδί του. Είναι δουλειά της Πολιτείας να τον εκπαιδεύσει να σκέφτεται αλλιώς.

Δεν είμαστε εχθροί με τους ξένους. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να συμβιώσουμε.

Μ.Σ Έχετε απογοητευτεί πολλές φορές από την πολιτική;

Ε.Α (γελάει) Είναι μια ωραία ιδέα να ζητήσω από τον Διονύση, να ειπωθεί ένα συγκεκριμένο τραγούδι, «ο πολιτευτής». Υπάρχουν άνθρωποι στην πολιτική που είναι πολύ σοβαροί, δεν ξέρω αν είναι η πλειονότητα, τουλάχιστον δεν φάνηκε τα τελευταία χρόνια αυτό.

Μ.Σ Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα;

Ε.Α Βεβαίως. Το θέμα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση.

Μ.Σ Βλέπουμε, όμως, ότι οι περισσότεροι πολιτικοί που πέρασαν από τη χώρα, δεν κατάφεραν κάτι μετά από μαραθώνιες συναντήσεις με τους ξένους.

Ε.Α Δεν είμαστε εχθροί με τους ξένους. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να συμβιώσουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να συμβαδίσουμε.

Η διετία 2011-2012 ήταν από τις χειρότερες της ζωής μου

Μ.Σ Πολλοί άνθρωποι, λόγω των καταστάσεων, περνούν κατάθλιψη. Εσείς περάσετε ποτέ;

Ε.Α Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η περίοδος της κρίσης και, κυρίως το 2011-2012, ήταν από τις χειρότερες περιόδους της ζωής μου.

Μ.Σ Η μουσική σας βοήθησε; Ήταν μία διέξοδος;

Ε.Α Η τέχνη πάντα βοηθάει. Η τέχνη ανακουφίζει, θεραπεύει, σου θέτει νέα ερωτήματα, σε βάζει να δεις τα πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο, είναι θεραπευτική, είναι ό,τι πιο αναγκαίο στη ζωή μου.

Μ.Σ Είστε από τις ερμηνεύτριες που βάζετε ταμπέλες στην μουσική; Έντεχνο, εμπορικό κτλ;

Ε.Α Υπάρχει η μουσική της Ανατολής και η μουσική της Δύσης. Κατά τα άλλα υπάρχει ο στόχος των καλλιτεχνών που μπορεί να είναι πιο ελαφρύς και διασκεδαστικός και ο στόχος των καλλιτεχνών που μπορεί να είναι πιο εσωτερικός και πιο δύσκολος.

Για τα παιδιά των talent shows: είναι ζητούμενο στα σημερινά χρόνια ποιος μπορεί να κάνει καριέρα

Μ.Σ Τι πιστεύτε για talent shows, που έχουν κατακλύσει την τηλεόραση; Κάνουν κλό ή κακό στα παιδιά;

Ε.Α Ο διαγωνισμός μπορεί να τα ωφελήσει πολύ. Τώρα, αν μπορούν να κάνουν καριέρα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Και είναι ζητούμενο στα σημερινά χρόνια ποιος μπορεί να κάνει καριέρα.

Μ.Σ Δεν μπορούν να βγουν ένας νέος Νταλάρας, μια νέα Αρβανιτάκη, ένας νέος Σαββόπουλος.

Ε.Α Δεν χρειαζόμαστε νέους τέτοιους. Χρειαζόμαστε νέους με προσωπικότητα, με τη δική τους όμως. Δεν είναι ανάγκη να αντιγράψεις κάποιον. Ίσα ίσα να δημιουργήσεις τη δική σου προσωπικότητα. Έπρεπε να υπήρχαν δισκογραφικές εταιρίες που να επένδυαν στους νέους καλλιτέχνες -κάτι που η κρίση της δισκογραφίας δεν το επιτρέπει.

Μ.Σ Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος άνθρωπος;

Ε.Α Ως άνθρωπος είμαι αισιόδοξη. Ένας άνθρωπος που έχει κάνει παιδιά δεν είναι δυνατό να μην είναι αισιόδοξος.

Ο έρωτας μπορεί να είναι η πηγή μεγάλης δημιουργίας ή μεγάλης κατάρας

Μ.Σ Ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη στη ζωή;

Ε.Α Είναι βαθύ συναίσθημα και πολύ δυνατό. Μπορεί να είναι πηγή μεγάλης δημιουργίας ή μεγάλης κατάρας. (γελάει) Γιατί, στην κατάσταση που σε φέρνει, δεν είσαι εσύ, είσαι ένας άλλος.

Μ.Σ Το έχετε βιώσει αυτό ποτέ στη ζωή σας;

Ε.Α Προφανώς

Φοβάμαι τον φανατισμό-είναι μία ψυχική λειτουργία που βρίσκει να εκφραστεί με διάφορους τρόπους

Μ.Σ Τι φοβάστε περισσότερο στη ζωή;

Ε.Α Τον φανατισμό. Προχθές, πάλι, έγινε μία βομβιστική επίθεση. Η Ευρώπητ ο βιώνει πολύ βίαια αυτό. Ο φανατισμός είναι μία ψυχική λειτουργία η οποία βρίσκει να εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Επίσης, μιλάμε για την τρομοκρατία αλλά φανατισμός δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει ο θρησκευτικός φανατισμός, ο πολιτικός.

Το survivor πάντως είναι μια εκπομπή που προσφέρει αναψυχή

Μ.Σ Τηλεόραση παρακολουθείτε; Γίνεται χαμός με το survivor φέτος.

Ε.Α Παρακολουθώ ελάχιστες εκπομπές και ειδήσεις κάποιες φορές. δεν έχω άποψη για το survivor. Πάντως, είναι μια εκπομπή που προσφέρει αναψυχή.

Μ.Σ Με το διαδίκτυο ασχολείστε; Τα social media είναι πλέον η ενασχόληση των νέων κυρίως, ανθρώπων.

Ε.Α Ναι, ασχολούμαι. Έχω σελίδα επαγγελματική στο facebook. Είναι μία νέα γλώσσα, είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο ζούμε. Δεν είναι αν κάτι κακό ή καλό. Το θέμα είναι πώς μπορείς να ελέγξεις τα media, ώστε να μη λαμβάνεις λάθος ειδήσεις ή να μην υφίστασαι μπούλινγκ ή βία γενικότερα. Είναι ο καινούργιος τρόπος ομιλίας, θα έλεγα.

Μ.Σ Τα επόμενα σχέδια σας

Ε.Α Μέσα στο καλοκαίρι θα κάνω κάποιες συναυλίες. Γενικά, αυτή τη χρονιά ξεκουράστηκα κι απείχα.

Keywords
αρβανιτακη, ειπε, ελευθερια, σημαίνει, σκαι, ελλαδα, αμετροέπεια, ειδήσεις, συγκεκριμένο, νέα, survivor, media, facebook, καλοκαιρι, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, γιορτη σημερα, η ζωη ειναι ωραια, τι σημαινει, το θεμα, βημα, δουλεια, θεμα, καριερα, καταθλιψη, μουσικη, νταλαρας, περιοδος, ραδιοφωνο, ρουχα, σκαι, τηλεοραση, τηλεφωνο, τραγουδια, αμετροέπεια, ανθρωπος, γινει, γινεται, γλωσσα, δαχτυλα, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δικη, δωσει, δρωμενα, διαδικτυο, εγινε, υπαρχει, ειπωθει, εκτιμηση, ενημερωση, επρεπε, ερχεται, εχθροι, τεχνη, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδεα, ειδος, υπηρεσια, υπηρχαν, θυμος, κινηση, λαθος, λειτουργια, λογο, ματια, μηνες, μπορεις, μπορειτε, παντα, οικογενεια, παγκαλος, παιδι, παιδια, πηγαινε, πηγη, πολιτεια, ρολοι, σαββοπουλος, συγκεκριμένο, σχεδια, φορα, χειλη, χιουμορ, χαρα, αιωνες, ειδη, εκπομπες, γιορτη, ηρωας, χωρα, media, μελετη, μπροστα, πληγη, σημαια, σημαίνει, σκηνη, survivor, υλικο, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα