Δραματικό παρασκήνιο Τσίπρα με Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Παππά, Ζωή

15:57 2/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Η ανακοίνωση του Γιάννη Βαρουφάκη ότι θα παραιτηθεί αν επικρατήσει το «Ναι» στο Δημοψήφισμα, επειδή προτιμά να κόψει το δεξί του χέρι παρά να υπογράψει συμφωνία που δεν πιστεύει, φέρνει δειλά στο φως μια εικόνα του παρασκηνίου που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή της ρήξης με τους δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε

ξακαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο ποτέ να συναινέσει σε κάτι που δεν πίστευε, συνεπώς ο πρωθυπουργός -αν έλεγε «ναι» στη συμφωνία- θα είχε να διαχειριστεί την παραίτηση του ανθρώπου που είχε γίνει «ήρωας των αγανακτισμένων» το 2011. Θα έπρεπε, δηλαδή, να υπερασπιστεί ένα συμβιβασμό, που θα απέρριπτε ως βλαπτικό ο Βαρουφάκης, αλλά και η ομάδα Λαφαζάνη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή και…και…και…

Ταυτόχρονα εναντίον της προτεινόμενης από τους δανειστές συμφωνίας, τάσσονταν οι δυο διαχρονικά πιο έμπιστοι άνθρωποί του: ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Οι υπουργοί Επικρατείας τον πίεσαν να προχωρήσει σε δημοψήφιμα, υποστηρίζοντας ότι αν πει «ναι» στο πακέτο Γιούνκερ, θα διασπαστεί ο Σύριζα, θα δυσφημιστούν οι ιδέες της Αριστεράς και, επιπλέον, θα υποχρεωθεί σε λίγους μήνες να υπογράψει νέο μνημόνιο, χωρίς να κερδίσει τίποτα ουσιαστικό στο χρέος.

Στην καθοριστική σύσκεψη που έγινε, λοιπόν, στις Βρυξέλλες οι μόνοι που υποστήριξαν τη συμφωνία ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το κυβερνητικό συμβούλιο (δε συμμετέχουν αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί) και εκεί είδε μόνο τον Γιώργο Σταθάκη και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπύρο Σαγιά να προκρίνουν τη συμφωνία.

Τότε επισημοποίησε την απόφασή του για δημοψήφισμα, διέκοψε τη συνεδρίαση και ενημέρωσε τηλεφωνικά Μέρκελ και Ολάντ. Στη συνέχεια ειδοποίησε την πρόεδρο της Βουλής να πάει στο Μαξίμου. Όλα είχαν τελειώσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα