Αβεβαιότητα μετά το ναυάγιο για την «Τζαμάικα» – Διχασμένοι οι Γερμανοί

08:45 20/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν χθες οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων.

Παρά τους συμβιβασμούς που έχουν επιτευχθεί σε τομείς όπως το αγροτικό, θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ή ακόμη και στο πεδίο της οικονομίας, σε πολλά άλλα ζητήματα εξακολουθούν να επικρατούν διαφωνίες.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, μείζονος σημασίας είναι τα ζητήματα που αφορούν

στο κλίμα και προπαντός το προσφυγικό. Αν υπήρχε κάποιος συμβιβασμός σ’ αυτά τα θέματα ίσως να διευκολυνόταν η διαπραγμάτευση σε ήσσονος σημασίας ζητήματα όπως είναι το δημοσιονομικό, η εσωτερική πολιτική ή ακόμη και ευρωπαϊκά ζητήματα.

«Είναι μια ημέρα βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία. Ως καγκελάριος, θα κάνω τα πάντα για να εγγυηθώ πως αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί καλά τις δύσκολες εβδομάδες που θα έλθουν», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ ο Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη Bild απέκλεισε τη συνεργασία με νέα κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ναυαγήσουν εντέλει οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid για την κυριακάτικη Bild am Sonntag, σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών προσβλέπουν στον σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα κόμματα, της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) υπό την Α. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μ. Σουλτς αν κι εκείνος επιμένει να αρνείται συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Μια οριακή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, επιθυμούν τη συνεργασία αυτήν. Κατά της συνέχισης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται την ίδια ώρα το 47%, γράφει η DW.

Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ερώτημα εάν και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Ενώ το 47% προκρίνουν το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% εκφράζονται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.

Πάντως, μεγάλος κερδισμένος ενδεχόμενων νέων εκλογών θα ήταν αναμφίβολα το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ξενοφοβικό κόμμα συνεχίζει να λαμβάνει 13% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την αναδημοσίευση της Deutsche Welle.

The post Αβεβαιότητα μετά το ναυάγιο για την «Τζαμάικα» – Διχασμένοι οι Γερμανοί appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα