Αργεντινή: Η δικαίωση ήρθε 38 χρόνια μετά για την αντιπρόεδρο των Γιαγιάδων

09:26 9/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Με δάκρυα δέχθηκε την ετυμηγορία στη δίκη των τριών στρατιωτικών που διώκονταν για την εξαφάνιση της εγκύου κόρης της το 1978. Η αντιπρόεδρος των Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου της Αργεντινής είχε προσφύγει εναντίον του κράτους πριν από 37 χρόνια, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας καθώς η κόρη της, Πατρίσια Ρόισινμπλιτ και ο σύντροφός της Χοσέ Πέρες περίμεναν παιδί όταν απήχθησαν, τον Οκτώβριο του 1978, ενώ ήδη είχαν μία κόρη 15 μηνών.

«Βλέπω ότι η δικαιοσύνη αργεί, αλλά έρχεται», είπε η

Ρόζα Ταρλόφσκι ντε Ρόισινμπλιτ βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Όμαρ Γκραφίνια, 90 ετών, και ο συνταγματάρχης Λουίς Τρίσο, 75 ετών, καταδικάστηκαν σε 25ετή κάθειρξη, ενώ ένας πρώην αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Φρανσίσκο Γκόμες, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

Η Μαριάνα και ο Γκιγιέρμο, τα δύο παιδιά του ζευγαριού που είχε εξαφανιστεί, βρίσκονταν στο πλευρό της γιαγιάς τους όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία. Ο Γκιγιέρμο ήρθε στον κόσμο σε ένα κέντρο βασανιστηρίων στο Μπουένος Άιρες, λίγο καιρό πριν η μητέρα του εκτελεστεί.

«Είδα τα εγγόνια μου, με αγκάλιασαν κι έκλαψαν μαζί μου. Είναι μια στιγμή έντονων συναισθημάτων. Δάκρυα αλλά και ικανοποίηση. Ο αγώνας συνεχίζεται, πολλά παιδιά δεν έχουν βρεθεί ακόμα», είπε η ηλικιωμένη ακτιβίστρια.

Από τα 400 βρέφη που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και δόθηκαν σε οικογένειες υποστηρικτών της στρατιωτικής χούντας, περίπου 120 έχουν αναγνωριστεί και σε πολλές περιπτώσεις μπόρεσαν να γνωρίσουν μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στη ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα